Корнелия Нинова: Внасяме Закона за бюджета на Здравната каса в Конституционния съд
Секция: ПОЛИТИКА
27 Ноември 2018 19:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корнелия Нинова: Внасяме Закона за бюджета на Здравната каса в Конституционния съд

/КРОСС/ Променяте 18 закона през Преходни и заключителни разпоредби на специален закон, какъвто е бюджетът на Здравната каса. Чрез Преходни и заключителни разпоредби на бюджета на Касата, променяте Изборния кодекс, Закона за обществените поръчки, Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Закона за закрила на детето, даже и контрола върху прекурсорите. И така 18 закона. Това е звучен шамар върху българското право. Това е тежък удар върху българския законодателен процес и петно върху лицето на българския парламент. Ето защо, на основание на Закона за нормативните актове, правилника за неговото приложение и Конституцията на Република България, „БСП за България" внасяме Закона за бюджета на Здравната каса в Конституционния съд.
По съдържанието на това, което предлагате - в програмите на ГЕРБ, ОП и Воля и в програмата на правителството, пише, че здравеопазването е от приоритети номер 1. Ето как се пази приоритет номер 1 от правителството на Бойко Борисов - четири часа дебати, едно изказване от ГЕРБ, нула от ОП и нула от Воля. Представям си, ако не им беше приоритет, какъв дебат щеше да се води тук. Второ твърдение на управляващите - няма алтернатива. 41 алтернативни предложения има в този закон от „БСП за България", които представляват предложения за промяна на модела. Защото това, което правите днес, е от същото, но в повече - по-лошо здравеопазване, по-недостъпно и по-скъпо.
Имам простички въпроси, на които сигурно хората очакват отговори: с какво този бюджет им помага да стигнат по-лесно до болница, която в някои случаи е на 150 км от населеното място. Как решават проблема с достъпа да здравеопазване или с това, че личен лекар няма в целия регион и територии от над 80-100 км. Второ - как с този бюджет правят лекарствата по-достъпни и ограничават злоупотреби на фармацевтичната мафия? Стават ли по-евтини и по-достъпни лекарствата? Не, разбира се. Как с този бюджет им казват, че ще възстановят Конституцията, в която пише, че всеки здравноосигурен ще се ползват от безплатно лечение, установено от закон. Казват ли на хората, че всички, които се осигуряват, от тук нататък ще имат конституционна защита и няма да доплащат? И това не им казват. Следващ въпрос - гарантират ли, че ще има повече лекари, които няма да напускат страната, и медицински сестри там, където ги няма?
Уважаеми българи, с този Закон за бюджета не се решава нито един от досегашните ви проблеми. Напротив, те се задълбочават. А истината чухме от единственото изказване от ГЕРБ. То звучеше така: с този Закон за бюджета няма да направим по-лошо състоянието на здравеопазването. Това е „висока" цел. Това е „амбициозна" цел. Не да помогнат, не да подобрят здравеопазването, а да не стане по-лошо. Уви, то ще стане с това, което правят днес. Хубавото е, че има алтернатива. Че българските граждани я чуха и изборът е техен.