Среща за правата на българските граждани след Брекзит се проведе в посолството ни в Лондон
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Ноември 2018 09:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Среща за правата на българските граждани след Брекзит се проведе в посолството ни в Лондон

/КРОСС/ В българското посолство в Лондон се проведе информационна среща за българските граждани на територията на Обединеното кралство за техните права след Брекзит и схемата за кандидатстване за "статут на уседналост". Присъстващите българи получиха уверения от служители на британските ведомства, ангажирани в този процес, че нямат основания за притеснения за съблюдаването на правата им дори и в случай на излизане от Европейския съюз без сделка.

Българското посолство организира този семинар съвместно с министерството за Брекзит и министерството на вътрешните работи. Ето какво отговори заместник-министърът за Брекзит Робин Уокър на въпроса ми дали българите трябва да се притесняват за получаването на така наречения "статут на уседналост" и да побързат след обявената дата за Брекзит - 29 март 2019 година:

"Тези, които са граждани на ЕС, които са тук легитимно, независимо дали са с техните семейства, дали работят или учат, ще бъдат защитени от сключеното споразумение, а това означава, че ще имат право на "статут на уседналост". Няма нужда да се бърза. Те ще имат две години след напускането на ЕС да уредят този статут и дори допълнителен гратисен период след "преходния период".

Служители на двете ведомства имаха възможността да запознаят българските граждани с процедурата и необходимите документи. Те отговориха изчерпателно на многото им зададени въпроси и за напълно конкретни случаи. На срещата присъстваше и българският зцаместник министър по труда и соцалната политика Зорница Русинова. На въпроса как гледа българското правителство на цеиля този процес тя отговори:

"Първото нещо, което трябва да кажем е, че интересът на българското правителство е да запази правата на всички хора, които живеят и работят във Великобритания по възможно най-добрия начин за тях и в техен интерес. Преговорният процес беше изключително труден и ние като председател на Еевропейския съвет през първите 6 месеца на тази година водихме част от тези преговори. За нас, като страна-членка, е удовлетворително наистина, че ЕС успя да приеме в неделя споразумението".

Още подобни семинари се предвиждат и на други места както в Обединеното кралство, така и в България.