На среднощно заседание парламентът отложи увеличаването на пенсиите за 1 юли догодина
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Ноември 2018 08:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На среднощно заседание парламентът отложи увеличаването на пенсиите за 1 юли догодина

/КРОСС/ 12-часов маратон на депутатите при гласуването на бюджета на Здарната каса и Общественото осигуряване. Заседанието приключи почти в полунощ.
Приключи работата на парламента, където бяха гласувани първите два члена от бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/ - това е финансовата рамка и специално парите за пенсии, които ще са над 8 млрд. лева догодина. Във финансовата рамка са заложени и приходи от 11,7 млрд. лева. Инфарктен сблъсък на опозицията и управляващите по бюджета за пенсиите, осигурителния доходи и приходите в НОИ, съпътствано от закани за глоби и спиране на заседанието.
Опозицията обвини управляващите, че в предизборната си кампания не са информирали гласоподавателите за намерението да вдигнат максималния осигурителен доход на 3000 лева.
Те спориха и по въпроса от кога да се вдигнат с 5,7% пенсиите - дали това да стане от средата на годината или по-рано.
„Тази разгорещена дискусия следва да завърши поне с приемане на едно разумно предложение, за да можем да изтрием срама от това, което направихме до тук", каза Хасан Адемов от ДПС.
Остана предложението на управляващите пенсиите да растат от 1 юли. Над 8 млрд. лв. са заделени в бюджета за тази цел.
По време на дебатите се стигна до напрежение в пленарната зала, след като председателят Цвета Караянчева предложи за гласуване да се прекрати обсъждането по първата точка на бюджета на ДОО, а левицата обявиха, че не са направили всичките си изказвания. Обсъждането на бюджета продължава и днес.