Георги Гьоков: Защо патриотите не предлагат 300 лв пенсия и не подкрепят нашето предложение за преизчисляване на всички?
Секция: ПОЛИТИКА
28 Ноември 2018 11:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Гьоков: Защо патриотите не предлагат 300 лв пенсия и не подкрепят нашето предложение за преизчисляване на всички?

/КРОСС/ Стигнахме до много интересен момент- минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст. Спомням си за едни предизборни обещания за 300 лв. минимален размер за пенсията от Обединени патриоти. Като гледам, сме доста далеч от тази сума и няма предложение, направено от патриотите, за такава пенсия. Това означава само едно - отказали са се от това предложение. Няма как да говорят, че до края на мандата ще стигне 300 лв. пенсията. Доказват крилатата фраза от Ото фон Бисмарк - най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов.
Спомням си как от тази трибуна, още в началото на този мандат, Обединени патриоти говореха, че когато на 30 ноември 2016 г. са предложили увеличение на минималната пенсия на 200 лв и преизчисляване на всички останали пенсии и другото предложение- за увеличаване на 300 лв., но без преизчисляване на останалите пенсии- не са получили подкрепа от тогавашната парламентарна група на БСП. После тезата се смени и твърдението стана- БСП ги е подкрепила, но с малко гласове и не са им стигнали 5 гласа, за да се приеме предложението. Тези твърдения, които представляват неистини, бяха изречени от Волен Сидеров и Славчо Атанасов. Може би си мислите, че една неистина, повторена 100 пъти, ще се превърне в истина, но това не е така.
Затова, уважаеми патриоти, след всяко ваше изказване в тази посока, ще ви казвам истината. И тя е: прегласуване, проведено на 30.11.2016 г. в 13:22 часа, по ваше предложение по Закона за бюджета на ДОО за 2017г., второ гласуване, чл. 10, предложение от Валери Симеонов, за минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст 200 лв и преизчисляване на всички пенсии. Резултатите са: гласували 143 народни представители, „за" - 69, „против" - 13, „въздържали се" - 61. Парламентарната група на „БСП лява България" - от 38 човека група, гласуват 30 - „за", 0 - „против" и 0 - „въздържали се". Отсъстват 8 народни представители. Групите на Патриотичния фронт и Атака, които в този момент вече са постигнали споразумение за обща коалиция, гласуват така: Патриотичният фронт - от 21 човека гласуват 13 - „за", 0 -„против" и „въздържали се", отсъстват - 8. Атака - 11 човека група, гласуват 6 - „за", 0 - „против" и „въздържали се". Отсъстват 5 народни представители. Т.е. от вносителите при гласуването отсъстват 13 народни представители - 41% от групата, а от подкрепящите отсъстват 8. При прегласуването, поискано от Патриотични фронт, резултатите са аналогични. Аналогични са и при гласуването за 300 лв. пенсия. Или говорете истината, или мълчете!
По-големият въпрос е защо сега патриотите не предлагат обещаното увеличение за минимална пенсия? Още по-важно - защо не подкрепят нашето предложение за преизчисляване на пенсиите, което също е и ваш предизборен ангажимент. Може би, защото сте заплашени от големия коалиционен партньор, че ще счупите коалицията и ще съборите правителството, а на вас не ви се изпуска властта. По-добре да мълчите да не споменавате този срамен за вас факт, когато предлагате нещо с ясното съзнание, че не искате да мине и обвинявате другите за това, че не сте успели в желанието си.