„Фолксваген“ търси нов завод за автомобили и в България
Секция: Автомобили
29 Ноември 2018 08:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Фолксваген“ търси нов завод за автомобили и в България

/КРОСС/ Фолксваген" планира да открие нова фабрика в Източна Европа, а потенциалните местоположения са България, Турция и Румъния, съобщава „Аутомобилвохе" (Automobilwoche).

На 18 ноември шефът на „Фолксваген" Херберт Дайс заяви, че производителят на автомобили търси място за нова фабрика в Източна Европа, където да започне да сглобява „Шкода" и „Сеат" след 2022 г.

Това става при остра вътрешна борба в компанията. Синдикатът на германските работници във „Фолксваген", се конкурира с ръководството на „Шкода" за контрола над новия завод.

В него се планира да работят между 4000 и 5000 служители. Като се предвижда на поточните линии да се сглобяват „Шкода Карок" и „Сеат Атека".

От „Фолксваген" вече потвърдиха, че ще прехвърлят производството на лимузините„Пасат" в Чехия. Но там производството излиза скъпо и се търсят по-евтини дестинации за моделите от по-ниските ценови класове.

Друга възможност е една от фабриките за двигатели на компанията в Полша или Унгария да се преоборудва в завод за сглобяване на автомобили.

Причината за тези действия на „Фолксваген" е преминаването към производство на електрически коли, в което се планира да бъдат инвестирани 34 млрд. евро до 2022 г. Те ще се сглобяват в заводите в Германия.