Студ до края на седмицата, но после се затопля чувствително
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Ноември 2018 08:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Студ до края на седмицата, но после се затопля чувствително

/КРОСС/ Студено, почти без валежи или със слаби превалявания ще бъде времето през следващите 2-3 дни. В средата на другата седмица обаче предстои чувствително и продължително декемврийско затопляне - температурите от стойности до минус 10, минус 15 утре и в събота сутрин, в някои райони е възможно да превишат плюс 15 градуса. По този начин разликата между най-ниските температури тази седмица и най-високите през следващата ще бъде близка до 30 градуса.

Днес ще бъде облачно, с температури от минус 5 на север до плюс 5 в крайните югозападни райони. На места е възможно да прехвърчи слаб сняг, но съществени валежи днес, а и през следващите дни, не се очакват.

Утре облачността ще бъде променлива, значителна над северните райони и с повече разкъсвания и намаления на юг и изток. Сутрин ще бъде студено, с температури от около минус 11, минус 12 до минус 7 градуса, само в крайните южни райони без снежна покривка и по Ченоморието, малко по-високи, до около нула градуса.

Дневните температури ще са от минус 5, минус 4 до плюс 3 градуса. Вятърът от североизток ще отслабва.

В събота сутрин остава студено, с температури в Северна България от минус 13 до минус 8 градуса, а на юг от минус 8 до минус 2. През деня температурите в южните райони ще започнат да се повишават, отначало слабо и максималните стойности в страната ще бъдат от минус 5 до минус 2 на север и от 2 до 8 градуса в южните райони. В низините и котловините ще има мъгли и ниски облаци.

В неделя, след поредната студена утрин, с температури до минус 9 градуса на север, през деня бавното затопляне ще продължи и дневните стойности ще са от около минус един, нула по поречието на Дунав, до 10,11 градуса в крайните югозападни райони.

В началото на следващата седмица повишението на температурите ще продължи, като по-студено, и мъгливо ще остава до вторник само в ниските части на Дунавската равнина. В останалата, по-голяма част от страната, дневните стойности ще достигнат нива от около и над 10 градуса.