ВКС проверява Апелативния спецсъд заради Иванчева и Биляна Петрова
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Ноември 2018 12:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВКС проверява Апелативния спецсъд заради Иванчева и Биляна Петрова

/КРОСС/ Върховният касационен съд ще проверява Специализирания апелативен съд заради мерките за неотклонение на отстранения кмет на „Младост" Десислава Иванчева и заместника й Биляна Петрова.
На 16 ноември спецсъдът пусна под домашен арест двете обвиняеми за подкуп жени. Решението трябваше да влезе в сила незабавно, но те така и не напуснаха ареста. След по-малко от три часа прокуратурата протестира определението, а Апелативният специализиран съд се събра безпрецедентно още същия следобед и постанови решението да не се изпълнява, докато не бъде потвърдено на втора инстанция. Очаква се това да стане най-рано в началото на декември.Това е и причината да бъде назначена проверката от ВКС.
Тя ще разгледа организацията на дейността на съда по делата срещу Иванчева и Петрова, колко на брой са те, как са се регистрирали и образували, как е бил избран съдия-докладчик и членовете на съдебните състави и спазени ли са сроковете за произнасяне. Проверката ще се ръководи от зам.-председателя на ВКС Галина Захарова и трябва да приключи до 5 декември.