Предложение за местен референдум ще внесат съветниците от БСП в община Родопи
Секция: ПОЛИТИКА
29 Ноември 2018 14:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предложение за местен референдум ще внесат съветниците от БСП в община Родопи

/КРОСС/ Предложение за провеждане на местен референдум в селата Белащица, Брестовица и Ягодово предлагат съветниците от БСП в община Родопи. "До общинските съветници бяха адресирани множество оплаквания от собственици на земи и имоти в селата Белащица и Ягодово. Същите не са били взети предвид от компетентните органи при провеждане на процедурите за концесия. ", така Павел Михайлов, ръководител на групата общински съветници от БСП в община Родопи мотивира предложението за провеждане на местен референдум в трите села.
Освен против разкриването на нови кариери в рамките на землищата на селата Белащица и Брестовица тема в местните референдуми ще бъде и въпрос, касаещ с. Ягодово. Живеещите там ще дадат своя вот „за" или „против" изграждането на компостираща площадка, която е предвидено да бъде разположена в местността „Беговица". Общинският съветник от Ягодово Веселина Михайлова коментира, че изграждането на компостиращата инсталация се предвижда на 400 метра от последните жилищни сгради, по-високо от нивото на селото и притесненията от страна на местните са, че могат да се замърсят подпочвените води, които се използват за напояване и за домакински нужди. Жителите на Ягодово са потърпевши и от концесията, против която на референдум гласуваха в съседното село Катуница, община Садово.
„Предложението за провеждане на референдум ще бъде внесено за разглеждане на следващата сесия на ОбС Родопи" , заяви Павел Михайлов. Според него приетата днес декларация е добро начало, но с провеждане на местен референдум въпросът, който засяга развитието на трите села ще бъде решен.