Продължава изпълнението на проект „Подпомагане регионалното инвестиционно планиране в отрасъл ВиК“
Секция: ИКОНОМИКА
01 Декември 2018 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Продължава изпълнението на проект „Подпомагане регионалното инвестиционно планиране в отрасъл  ВиК“ Общата стойност на инвестициите във ВиК отрасъла се очаква да възлезе на над 1,5 млрд. лева

/КРОСС/ Министерството на регионалното развитие и благоустройството продължава изпълнението на проект „Подпомагане регионалното инвестиционно планиране в отрасъл ВиК". Той се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Проектът, който е на стойност над 59,1 млн. лева, трябва да приключи в рамките на 46 месеца.
Извършени са прединвестиционни проучвания и анализи на водоснабдителните и канализационните системи в 14 области: Бургас, Сливен и Шумен, Пловдив, Кърджали и Ямбол, Варна, Добрич, Силистра и Русе, Стара Загора, Видин, Враца и Перник. Чрез регионалните прединвестиционни проучвания вече е ясна пълната картина на състоянието на ВиК съоръженията, водопотреблението и тенденциите за развитие. Резултатите от тях сочат, че е необходимо изграждане и реконструкция на 800 км водопроводи, на 484 км канализация. Ще бъдат построени 2 нови пречиствателни станции за отпадъчни води в област Бургас. Едната ще обслужва курортите „Св. Влас" и „Елените", а другата ще е в Карнобат. Ще бъде изградена и една пречиствателна станция за питейни води в Шумен. 15 пречиствателни станции за отпадъчни води, една за питейни води и още 146 помпени станции, както и колектори и вътрешна ВиК мрежа, ще бъдат реконструирани.
На база вече изготвените регионални прединвестиционни проучвания за 14-те области с по един ВиК оператор се предвижда да бъдат изпълнени 92 обекта за водоснабдяване и 59 за канализация. Общата стойност на тези инвестиции се очаква да надхвърли 1,5 млрд. лева. С най-висока стойност е инвестицията за ВиК Бургас - над 385 млн. лв., където се намират 14 населени места с над 10 хил. екв. жители.
По проекта са извършени и екологични оценки, както и оценка на въздействието върху околната среда в 80 общини и 564 кметства.
Направени са съществени стъпки от страна на МРРБ за период от близо 2 години, които значително подобряват инвестиционното планиране и управление на отрасъл ВиК. Те имат за цел да осигуряват по-добри услуги за местните общности, по-добър жизнен стандарт и по-чиста околна среда.
Реализацията на проекта ще допринесе за постигане на устойчивост на ВиК отрасъла от финансова, технологична и екологична гледна точка.

 

----------------------------------------------------------------- www.eufunds.bg -----------------------------------------------------------------
Проект: „Подпомагане регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК",финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020",съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.