Увеличават се заразените с HIV у нас, повечето са мъже
Секция: Здраве
30 Ноември 2018 07:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Увеличават се заразените с HIV у нас, повечето са мъже

/КРОСС/ Увеличават се новите случаи на заразени с ХИВ в Източна Европа. България също отбелязва ръст, но носителите на вируса у нас са по-малко от средното за Стария континент. По данни на Световната здравна организация над милион и двеста хиляди души в Европа са засегнати. Хората, които живеят с ХИВ-инфекцията по света са почти 37 милиона души - над 5 пъти повече от населението на България.

Страната ни е сред отличниците в Европа. Честотата на новите случаи на 100 000 души население е 2,8. Средното за Европейския регион е 5,7. Латвия например е с индекс 18,5. През последните години новите случаи постепенно се увеличават. До средата на месец ноември те са 269, а до края на годината се очаква да достигнат 300. През цялата 2017 г. те са били 241.

Запазва се тенденцията броят на заразените мъже да е многократно по-голям от този на заразените жени. В Сдружение "Здраве без граници" са регистрирани 80% от новите случаи в София през тази година.Това е интегриран подход и ориентиран изцяло към пациента. Т.е. целият път на един новоинфектиран човек се изминава с него през целия път", каза Елена Биринджиева, председател на Сдружение "Здраве без граници".

Доскоро Сдружението е финансирано от Глобалния фонд за борба със заболяването, а след оттеглянето на фонда - единственото, подкрепяно частично от държавата. Освен тук безплатни и анонимни изследвания се правят само в 13-те Регионални здравни инспекции.

През последните 3 години броят на хората, които се изследват намалява. В здравните инспекции отиват между 25 и 31% от тях.
"СЗО препоръчва да се разшири обхватът на тестуването. Ако е само в РЗИ, това няма да постигне целите на СЗО - трябва да се влезе в общностите", каза доц. Михаил Околийски, представител на СЗО в България. За да продължи да подкрепя неправителствени организации, Министерството е обявило обществена поръчка.
"За уязвимите групи, като стойността на обявената процедура е 400, като процедурата е за дейности в най-големите градове", заяви д-р Тонка Върлева, директор на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН". Неправителствени организации обаче се съмняват, че дейността ще има голям успех и предлагат да се финансират и те с пари от държавата.