Над 3 млн. лв.влага МРРБ в пречиствателната станция в Сливен
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Ноември 2018 13:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 3 млн. лв.влага МРРБ в пречиствателната станция в Сливен

/КРОСС/ Малко над 3 млн. лв., необходими за завършването на пречиствателната станция за питейни води в Сливен, са предвидени в бюджетната програма на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за периода 2018 - 2020 г. Това съобщи министър Петя Аврамова при участието си в парламентарния контрол днес в отговор на въпрос за подновяване на строителството на съоръжението. Предстои да стартира обществена поръчка за обследване на изпълненото строителство, проектиране и строително-монтажни работи за нейното завършване. Прогнозният срок за изпълнение на тези дейности е 2020 г.
Станцията ще пречиства доставяната вода за гр. Сливен от яз. „Асеновец". Към момента тя е завършена на 90 %. Строителството й е замразено през 2009 г. Една от главните причини е, че не са изградени довеждащите водопроводи от язовира до пречиствателната станция за питейни води, както и тези от съоръжението до града.
Проектирането и изграждането на водопроводите ще бъде финансирано от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020". Те са включени в разработеното регионално прединвестиционно проучване за обособената територия, обслужвана от „В и К" ООД, гр. Сливен Общата стойност на всички обекти в него е около 40 млн. лв. Срокът, в който операторът трябва да кандидатства за финансиране пред Управляващия орган на програмата, е 23.04.2019 г.
Проектът включва още доизграждане на напорен водоем и преливна система, реконструкция на съществуващи довеждащи водопроводи и на главни клонове с доказани чести аварии, както и подмяна на тръбни връзки и помпени агрегати.
Предвижда се от подобрената ВиК услуга в Сливен след изпълнение на предвидените в регионалното прединвестиционно прочуване обекти да се възползват над 81 000 души.