Пловдив с рекордни три номинации за туристическите Оскари
Секция: Туризъм
30 Ноември 2018 13:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пловдив с рекордни три номинации за туристическите Оскари

/КРОСС/ Един от лидерите в туризма на Балканите - градът с хилядолетна история Пловдив, получи рекордните три номинации от партньорите на четвъртото издание на наградите за туристическа индустрия 2018, отбелязват организаторите на форума. Церемонията ще се състои на 5 декември в хотел Премиер Бест Уестърн София.
Община Пловдив атакува категориите Голяма община с принос в развитието на туризма, Фестивален туризъм и Туристическа дестинация на годината.
През последното десетилетие градът се наложи като устойчива туристическа дестинация на национално и международно ниво с разнообразен туристически продукт. През 2015 г. Пловдив бе поставен на шесто място в класацията на Lonely Planet за топ 10 на туристическите дестинации, които трябва да бъдат посетени, а през 2016 г. завоюва третото място в престижната надпревара „Best European Destination".
Със своята хилядолетна история, Пловдив е най-древният с продължително обитаване град в Европа. От Евмолпия, Филипопол, Тримонциум, Пулпудева до днешното име Пловдив, градът е бил наричан по различни начини през вековете. Свидетел е на развитието на цивилизации и култури от различни исторически периоди: праисторически, тракийски, римски, ранно византийски, средновековен, османски, възрожденски и нова история. За да си представим колко древен всъщност е Пловдив, ще дадем прост пример - той е основан преди Рим, Атина и Константинопол. Има сведения, че е съвременник на Троя и Микена.
Антропогенните ресурси за развитието на туризма в Община Пловдив надхвърлят средното за страната, и за която и да е било страна дори в Европа. В списъка на културните ценности от национално и местно значение са включени повече от 715 индивидуални недвижими културни ценности (ИНКЦ), от които 45 са с категория национално значение. Има над 245 НКЦ от ансамблово значение.
Градът е изпълнен целогодишно с много звуци, аромати, вкусове, изкуство, красота, цветове, пъстри хора, арт форми, овладени нестандартни пространства и т.н. Културният календар на Община Пловдив е повече от пъстър. Сред водещите събития е есенният салон на изкуствата - иницииран и реализиращ се от Община Пловдив, с обединяване на всички артистични форуми в града през есента, превърнал се в най-големия, почти тримесечен арт маратон. В него са и повечето фестивали като: рок фестивала „Sound of The Ages"; Международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът"; Танцов фестивал ONE DANCE WEEK; Международен фестивал на камерната музика; Международен фестивал „Дни на музиката в Балбановата къща"; Капана Фест; „Камерна сцена Пловдив"; Международен детски балетен фестивал; Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия"; уникалният по рода си фестивал „Пловдив чете"; фестивали за съвременно изкуство в баня „Старинна" и др.
Пловдив има един, станал вече знаков, свой фестивал, който някога стартира като еднодневен, извървя своя път и през 2018 г. навърши заветните СЕДЕМ години и протече в седем дни. Концепцията му е свързана с популяризиране на духовното и историческо наследство на територията на Старинен Пловдив - къщи, музеи, занаяти, традиции. Чрез привличане на различни гилдии на територията на Стария град - занаятчии, артисти, музиканти, художници, научни специалисти и мн. др., подканя гражданите и гостите на Пловдив в една запомняща се „разходка" по Трихълмието на времето. Този фестивал е „ПРАЗНИЦИ НА СТАРИЯ ГРАД", който в издание 2018 г. беляза значителен ръст на своите посетители - както пловдивчани, така и туристи. Той привлече посетители не само заради актуалната туристическа дестинация Пловдив, но и заради пъстротата и съдържанието в програмата си. В последното издание фестивалът бе под надслов „По трихълмието на времето", с времетраене от 7 дни: 17-23 септември 2018 г. Избраният период за провеждане вече е традиция и никак не е случаен. Есента е сезон на багрите, на природното пиршество на красотата и е в унисон с пъстрата палитра от събития, които обединява форумът "ПРАЗНИЦИ НА СТАРИЯ ГРАД". Неговата цел е на територията на Старинен Пловдив чрез средствата на всички изкуства - музикално, изобразително, танцово, фотографско, певческо, аудиовизуално, да се привлече публика с различни социални и демографски профили, за да се акцентира върху великолепието на Старинния град. Екипът на Общинския институт се стреми жителите и гостите на Пловдив да съпреживеят магията на всички туристически обекти на територията на Института - къщи, музеи, галерии, Малка раннохристиянска базилика, Античен театър и Римски стадион. Данните за 2018 г. отчитат привлечена публика с брой около 17 740 - с 50% повече от издание 2017 г. на фестивала и ръст около 20% на привлечените туристи. Фестивалът се финансира от Община Пловдив и от собствени средства, а за постигане на пъстрота в събитийната му програма и комфорт на посетителите се създават редица партньорства. Целевите групи на фестивал „Празници на Стария град" 2018 са с неограничен обхват - от деца, младежи, зрели хора, до разнообразни групи с различни професии и интереси.
Икономическите ползи за региона от тези събития се изразяват чрез данните за наетата хотелска и леглова база, чрез пълните с клиенти ресторанти, бистра, купувачи в магазинчета за сувенири и занаятчийски ателиета, пекарни и сладкарници.
Общини, хотелиери, турагенции и мениджъри в туризма от всички Балкански страни ще превърнат София в столица на Балканите за четвъртото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2018.