Борисов: 40 млн. мигранти от Африка може да "счупят" Европа
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Ноември 2018 14:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов: 40 млн. мигранти от Африка може да "счупят" Европа

/КРОСС/ Заплаха от 40 милиона икономически мигранти от Африка стои над Европейския съюз. За това предупреди премиерът Бойко Борисов.

"Статистиката сочи, че ако населението на Африка се развива с тези темпове, ще стигне 1,5 млрд. души. Трябва да се направи така, че хората тук да останат, да работят, да се развива икономиката, за да се изравняват постепенно с държавите в Европейския съюз. Наготово няма как да стане. А и да дойдат 40 млн., накрая ще се счупи Европа", каза премиерът, който е на посещение в Мароко.

От Мароко министър-председателят изрази и остра позиция по повод конфликта Русия-Украйна.

Късно вечерта в четвъртък Борисов настоя за спешно решаване на кризата и предупреди, че напрежението може да ескалира сериозно и дори да бъде заплаха за България.
"За нас, като съседи и на двете страни, а Черно море ни прави такива, този конфликт е изключителна заплаха. Може да възникне страховит конфликт в Черно море и в региона. Повярвайте ми, в този регион може да се повторят събитията от бивша Югославия. Има абсолютно всички предпоставки. Да се върнат моряците, да се върнат корабите, да се спазват споразуменията и да не се допуска повече", каза Бойко Борисов.

Акценти в разговорите на двете делегации са сигурността и икономическото развитие на отношенията между България и Мароко. Министър-председателите на двете държави подписаха и споразумение към спогодбата за социална сигурност.