Проф. Александър Маринов: Консолидацията в ГЕРБ е привидна – задава се битка по оста Цветанов-Борисов
Секция: ПОЛИТИКА
01 Декември 2018 17:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Александър Маринов: Консолидацията в ГЕРБ е привидна – задава се битка по оста Цветанов-Борисов

/КРОСС/Предизборната консолидация в ГЕРБ е привидна - разграничаването на двата кръга по оста Цветанов-Борисов ще прерасне и в битка за лидерското място. Това прогнозира за обзорното седмично предаване „Метроном" на Радио „Фокус" политологът проф. Александър Маринов.


Той уточни, че сагата с апартаментите, започнала с проверката на този, в който живее финансовият министър Владислав Горанов, е последната сериозна проекция на размяната на удари между заместник-председателя и лидера на управляващата партия.


Вътрешното разделение в ГЕРБ, което виждаме в разминаването между позициите на Цветан Цветанов и Бойко Борисов по ключови теми като НАТО, работата на сегашното правителство и перспективите на управление, е причина за редица от грешките на партията, обясни политологът.


„Нужни са две неща: първо - да се направи една добросъвестна фактическа проверка, и второ - дошло е време да наречем черното - черно и бялото - бяло. Да вземем случая с финансовия министър Владислав Горанов. Неговите изявления са скандални - той декларирал това обстоятелство, защото бил сигурен, че няма нищо нередно; ако било нередно - нямало да го декларира. Такава реплика е достатъчна за оставка в една нормална държава. Няма как да се възприеме за нормално това някой на висока публична позиция ползва нещо безплатно, при това без да е нуждаещ се. Самите политици трябва да са наясно не на думи, а на дела. Нещата са много ясни, законът го е казал, какво има да се изяснява? Това не е редно, това е укоримо, това е политически и морално недопустимо за един човек на висока публична позиция", коментира проф. Александър Маринов.


Големият въпрос - дали БСП има готовност да предложи нещо по-различно и да бъде работеща алтернатива на сегашните управляващи - скоро ще получи своя отговор, прогнозира политологът. Според него сегашното положение не е непреодолимо, но ако искаме да вървим към оздравяване на българската политика и държавност, е нужно в закона да бъдат предвидени много по-сериозни мерки, а в последствие - и прилагането им.