След проверките на пътя: Неизрядни документи и шофиране над допустимите часове
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Декември 2018 14:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След проверките на пътя: Неизрядни документи и шофиране над допустимите часове

/КРОСС/ Приключват проверките на камионите, автобусите и такситата, които започнаха в началото на седмицата. Пътната полиция и Автомобилната администрация следят за техническото състояние на превозните средства, застраховката гражданска отговорност, винетки и колани. Акцията продължава и днес.

Неизрядни документи и шофиране над допустимите часове. Това са най-честите нарушения при товарните автомобили. Четири автопатрула проверяват и леките коли, тъй като паралелно се провежда и традиционната акция „Зима". Оказва се, че през седмицата служителите на реда са засекли много шофьори в нетрезво състояние и без предпазни колани. Целта на съвместната акция на "Пътна полиция" и Автомобилна администрация е да намалеят катастрофите. Наш екип придружи проверяващите. Около десет минути отнема проверката на едно превозно средство.

Русе е на четвърто място по брой катастрофи в страната след Пловдив, Варна и Бургас. От началото на годината загиналите при пътни инциденти са 14, а ранените над 350.
Пътните полицаи припомнят, че гумите през зимния сезон трябва да бъдат с дълбочина на протектора над 4 мм. Износените гуми, заедно с неработещите осветителна и спирачна система са сред техническите неизправности, които застрашават движението на пътя. Затова са предвидени и по-високи глоби - 500 лв. и спиране на автомобила от движение. Всеки водач задължително се проверява за употреба на алкохол и наркотични вещества.

По време на акцията служителите на реда засякоха 44-годишен шофьор, седнал зад волана с 3,37 промила алкохол, които бяха отчетени с дрегера.