Българската петролна и газова асоциация (БПГА): Цените на горивата тепърва ще се повишават
Секция: ИКОНОМИКА
03 Декември 2018 09:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българската петролна и газова асоциация (БПГА): Цените на горивата тепърва ще се повишават

/КРОСС/ От Българската петролна и газова асоциация (БПГА) са съгласни с идеята на касовите бележки от бензиностанциите да пише каква е доставната цена и продавната цена горивата и да се види какъв е маржът. Цените обаче трябва тепърва да се повишават, отбеляза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Живодар Терзиев - член на управителния съвет на БПГА.

7-8 пъти имахме понижение на цените на горивата през последния месец. Не считам, че това е заради протестите, а заради тренда на нефта. По думите му темата за цените е доста притеснителна, когато се коментира в публичното пространство. През последната една година при условно бавно покачване на цените, но устойчиво, за периода април - октомври, цените в България изоставаха значително, отбеляза Живодар Терзиев. Държавата е партньор в търговия на горива на 50%, в някои случаи на 55%. Предвид че държавата прибира половината от крайната цена на потребителя под формата на акциз и ДДС, напълно нормално е държавата да участва в този процес, смята още Терзиев.

За картел на горива не може да се говори, защото държавата има участие от 50% в „Лукойл". Това е несериозно. Акцизът е най-нисък у нас и това никой не го отрича. Ако той се повиши и цените ще скочат, поясни още Терзиев.

На въпрос дали са ударени малките складове и търговците на горива, той обясни, че след ерата на г-н Танев, поддръжката на един склад не е евтино мероприятие. Няма интерес към подобни манипулации, защото това не е икономически изгодно, коментира Терзиев.