Калоян Паргов посрещна делегация от китайската провинция Фудзиен в централата на БСП - София
Секция: ПОЛИТИКА
03 Декември 2018 18:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Паргов посрещна делегация от китайската провинция Фудзиен в централата на БСП - София

/КРОСС/ Председателят на БСП - София Калоян Паргов посрещна китайска делегация от провинция Фудзиен в централата на столичните социалисти. Гостите от Азия са на официално посещение в България по повод инициативата "Един пояс, един път". Калоян Паргов, общинският съветник от БСП Борис Цветков и председателят на Районния съвет на социалистите в "Красна поляна" Евгений Белий разговаряха с генералния директор на Департамента по международни отношения на провинция Фудзиен Тианмин Ванг и със заместник-кмета на град Нан'ан Джансял Хун.

Целта на посещението на 14-членната делегация от провинцията, която се намира на югоизточното крайбрежие на Китай, е да създаде контакти с България в сферата на икономиката и образованието. На територията на Фудзиен се намира най-чистият град в Китай - Сиамън, който е с население 2,64 милиона души, и разполага с широко пристанище. Той е важен транспортен и търговски център. Този град е домакин и на Китайския национален панаир за инвестиции и търговия. Китайците описват провинция Фудзиен като "Осем части планини, една част вода и една част обработваеми земи". В тази връзка Тианмин Ванг посочи, че интересът им е насочен към българското биоземеделие, производството на розово масло и вино.

"Тази среща беше много полезна, коментира Калоян Паргов. - Китайската делегация е в София с цел да създаде контакти в сферата на икономиката и образованието, най-вече висшето. Договорихме се да работим в посока установяване на тесни връзки между университетите на територията на провинция Фудзиен и тези в София. Обсъдихме и възможността за обмен на студенти. Коментирахме и икономически теми, свързани най-вече с присъствие на български стоки и услуги на китайския пазар, по-специално в тяхната провинция. Контактите и работата в тези две сфери имат много голяма перспектива. Ако ги развием, и двете страни ще имат икономическа полза. България има нужда от излаз на външни пазари, а китайският е доста привлекателен. Страната ни има с какво да се представи на него от гледна точка на стоки и услуги".

На чисто политическа основа Калоян Паргов получи покана от Тианмин Ванг да гостува с българска делегация на Китайската комунистическа партия в провинция Фудзиен, чийто най-голям град е Фуджоу. "Тепърва ни предстои да установим по-директни и тесни контакти с местното ръководство на Китайската комунистическа партия, коментира той. - Разбира се, при възможност, ще посетим тази китайска провинция. В общи линии тя по територия е близка до тази на цяла България. Разбрах, че най-малкият град в нея - Нан'ан - e с население 1,5 милиона души, което е колкото това на София. Този град има над 1700 години история и е най-бързо развиващият се икономически и индустриален хъб в префектура Гуанджоу. Подобно на Шанхай той се оформя като много важна и предпочитана от международните инвеститори локация в Китай".