Жители на Шумен подкрепиха „Визия за България“ и поискаха развитие на високотехнологични производства
Секция: ПОЛИТИКА
04 Декември 2018 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жители на Шумен подкрепиха „Визия за България“ и поискаха развитие на високотехнологични производства

/КРОСС/ Замърсеността на въздуха в Шумен, който днес бе в челото на градовете с най-мръсен въздух в България, липсата на перспектива за младите хора, демографската криза и липсата на инвестиции и работни места бяха сред основните проблеми, поставени от жителите на град Шумен на среща с народните представители от ПГ на „БСП за България" Иван Иванов, Иван Ченчев и проф. Анелия Клисарова. Жителите на Шумен поискаха стратегия и включване на конкретни мерки за стимулирате на образованите семейства, за да остават да работят те у нас и да създават своите семейства тук. Те заявиха, че така икономиката и високо технологичните производства, предложени във Визията ще бъдат по-бързо развити. Хората предложиха в документа да залегне и стимулирането на фирми, които използват високи технологии и екологични материали в своето производство.

Народният представител Иван Иванов заяви, че България има нужда от нова перспектива и „Визия за България" я дава. „Свидетели сме на постоянни скандали и сблъсъци при управляващите, които нямат идейна и политическа основа, а са провокирани от лични конфликти и желание за власт. С Визията БСП показа, че е алтернативата на това управление.Ние поставяме държавата и държавността на първо място", категоричен бе Иванов. Той добави, че държавата трябва да е партньор и помощник на българските граждани, защото водим всички негативни класации в ЕС. „Младите семейства, грижата за тях и оставането им у нас- също намират своето място във Визията. Записаните мерки, свързани с тях, вече бяха предложени в Алтернативния бюджет на партията. Предложението ни за прогресивно подоходно облагане също ще помогне за стимулирането не само на младите семейства, но и за развитието на бизнеса", каза още Иванов. Народният представител каза още, че тези, които получават повече и не отделят солидарно от своите средства, не е справедливо, защото те стават все по-богати, докато масово българите са бедни.

„БСП иска коренна промяна в системата на здравеопазването. На първо място, болниците не трябва да бъдат търговски дружества, а лечебни заведения. Това ще гарантира, че тяхната функция е да лекуват, а не да търгуват със здраве", коментира народният представител проф. Анелия Клисарова. Тя добави, че контролът на парите в системата също е изключително важен, защото годишно за здраве се дават 9 млрд. лв., а услугата става все по-некачествена. Тя разясни и предложението на левицата за създаване на здравна карта, за да може да се осигури адекватно здравеопазване на всички български граждани. „След като тя бъде направена, няма да се закриват общински и областни болници, а ще се развиват и модернизират", каза още народният представител. Клисарова каза още, че БСП не е против частните болници, но е против те да използват публични средства. „Който има възможност да се лекува в тях, може свободно да го прави, но държавните и общински болници трябва да бъдат безплатни за всички български граждани и само те да могат да използват държавни средства", заяви още народният представител.

„Област Шумен е на първо място по брой закрити училища в страната. 67 са училищата закрити през последните 10 години", каза народният представител Иван Ченчев. Той добави, че с предложенията на БСП във Визията, свързани с образованието, закриването на училища ще бъде спряно, защото децата трябва да могат да учат близо до домовете си. „Пари за образование, здравеопазване, социални услуги и развитие на икономиката има, но премиерът ги раздава еднолично. Затова Министерският съвет трябва да разпределя само 1% от излишъка в бюджета, а парламентът да има достъп до останалите пари, за да бъдат те прозрачно използвани", каза още Ченчев.