Проект за мина слага край на селския туризъм в Алдомировския край
Секция: Туризъм
04 Декември 2018 09:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проект за мина слага край на селския туризъм в Алдомировския край

/КРОСС/ Министерският съвет благослови проект за мина, който ще сложи край на селския туризъм и спокойния живот в селата Бърложица, Радулово и Братушково, подкопавайки дългосрочното развитие на района.

Фирми, вероятно свързани с бизнесмена Христо Ковачки, имат зелена светлина от Министерство на околна среда и водите (МОСВ) за концесия на "Алдомировски въглищен басейн" още от 2016 година. Тя включва площ от 1891 декара и е за следващите 29 години. Очакваните постъпления от концесията в общината се равняват на 18 хиляди лева на година - сума, крайно недостатъчна да компенсира екологичните и социални последствия за населението. Създаването на чисто нова мина означава, че държавата подлага на риск от заличаване един добре развит селски район в близост до столицата, в който хората се радват на възможности за отдих, градини, а напоследък и екотуризъм.

Според кмета на Сливница съвсем други са ни плановете за развитие на общината, те по никакъв начин не се свързват с развитие на мини. Направихме чисто нов път който не е за камиони, посочи още кметът.

"18 000 лв. ще получава общината от концесията, ако тук се развие туризъм имотите на хората ще поскъпнат, ще получаваме повече данъци в общината ако се строят жилищни комплекси", каза кметът на Сливница.

Мината ще унищожи най-малко три села, посочват хората от района. По думите им земеделската земя също ще пострада, ще стане „лунен пейзаж".

Все още няма отговор от компанията, която смята да добива въглища в района.