Позиция на "Политическа група 5" във връзка с качеството на въздуха в София.
Секция: ПОЛИТИКА
04 Декември 2018 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Позиция на "Политическа група 5" във връзка с качеството на въздуха в София.

/КРОСС/


ПОЗИЦИЯ
на Общинските съветници от "Политическа група 5" Светослав Витков, Симеон Славчев, Иван Велков и Венцислав Мицов
Относно качеството на въздуха в София

Проблемите с качеството на въздуха в столицата не са от днес, но стават все по-видими. С идването на зимата и начало на отоплителният сезон замърсяването се увеличи и то в пъти над нормите. В тази връзка трябва да се отбележи, че има драстично разминаване между данните за чистотата на въздуха, които дава общината и информацията, която се отчита от НПО сектора. Лъже ли Столична община за ситуацията със замърсяването в София?

Всички мерки, които ръководството на Столичната община уж предприема за подобряването на чистотата на въздуха в града се оказаха абсолютна мъгла. Управляващите в София отказаха да чуят предложенията и опасаненията на "Политическа група 5" в Столичния общински съвет, че с предлаганите от зам-кмета на Столична община по екология Йоана Христова мерки няма да бъде решен проблема със замърсяването. Нещо повече, зам - кметът се държа арогантно по време на дебатите в СОС и дори каза, че бъдещият завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София няма да замърсява, а че ще пречиства въздуха на столицата.

Не случайно "Политическа група 5" поиска провеждането на местен референдум в София за завода за изгаряне на отпадъци. Смятаме, че софиянци трябва да бъдат информирани какво ги чака, когато бъде изградена инсталацията. Идеята беше отхвърлена от мнозинството в Столичния общински съвет. Отхвърлено от същото мнозинство беше и предложението на „Политическа група 5" да не бъде повишавана цената на билетите за градския транспорт в София без никаква икономическа обосновка. Отхвърлено беше и предложението ни да бъде въведен „зелен билет" с цена 1 лев за целия ден за градския транспорт по време на отоплителния сезон в София.

Мнозинството казва, че нерегламентираното изгаряне на отпадъци замърсява въздуха, а в същото време, с изграждането на инсталацията за изгаряне на RDF, взима решения за регламентирано изгаряне на отпадъци в центъра на София. Крайно време е демагозите в Столична община, отговарящи за екологията да разберат, че трябва коренно различен и прагматичен подход за устойчивото решение на проблема с чистотата на въздуха в столицата.

„Политическа група 5" продължава да се бори за това в града ни да се взимат възможно най-добрите и екологични решения. Внесохме решението на СОС против референдума за завода за изгарянена отпадъци в съда и се надяваме на безпристрастно решение, съобразено с обществения интерес и здравето на столичани. Вече предприехме действия, заедно с останалите ни колеги от опозицията в съвета, за обжалване на решението за отхвърляне на провеждането на референдум по тези жизнено важни въпроси - качеството на живот и здравето на столичани.