Енергийната комисия в ЕП прие доклада на Петър Курумбашев за АЕЦ „Козлодуй“
Секция: ПОЛИТИКА
04 Декември 2018 11:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Енергийната комисия в ЕП прие доклада на Петър Курумбашев за АЕЦ „Козлодуй“

/КРОСС/ Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП (ITRE) прие с голямо мнозинство (38 гласа „за" и 3 гласа „против") доклада за извеждане от експлоатация на ядрените мощности в АЕЦ „Козлодуй" в България и АЕЦ „Бохунице" в Словакия, по който основен докладчик е Петър Курумбашев.

След редица проведени преговори, водени от българския евродепутат, енергийната комисия на парламента постигна компромис - минимум, а не максимум 50% от средствата, както предлагаше ЕК, необходими за извеждането от експлоатация на ядрените реактори, да бъдат предоставени от Европейския съюз. Комисията подкрепи и предложението на Курумбашев средствата да следват практиката на предишната програма, в която България получи 60% от необходимите средства от ЕС.

„По моя инициатива беше прието и допълнение, което ясно показва, че тези реактори са били преждевременно затворени - особено що се отнася до блок III и IV на АЕЦ „Козлодуй", които и до днес можеше да работяти да произвеждат, при цена 100 лева на мегаватчас, електроенергия за около 400 милиона евро годишно. Едно е, ако говорим за суверенно решение, взето от суверенни държави. В нашия случай, обаче, говорим за условие, поставено от Европейския съюз, който по това време се състоеше от 15 държави членки."

Програмите „Козлодуй" и „Бохунице" са създадени в контекста на преговорите за присъединяване към ЕС на България и Словакия. Настоящото предложение е продължение на ангажимента на Съюза да предостави финансова подкрепа на държавите членки при извеждане от експлоатация, съответно на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй" и на атомната електроцентрала "Бохунице" в Словакия. В настоящото предложение за програмата „Козлодуй" са отделени €63 млн. За програмата „Бохунице" са предвидени €55 милиона, а за програмата на Съвместния изследователски център (JRC) за извеждане от експлоатация и управление на отпадъците са отделени оставащите €348 млн.

По инициатива на Петър Курумбашев енергийната комисия гласува и текстове, които позволяват да бъде използвана експертизата на трети страни в процеса на извеждане от експлоатация, както и да бъдат споделяни информация и познания с други държави членки на ЕС.

„Радвам се, че успях да убедя колегите си да бъде отхвърлено предложението, идващо от Групата GUE/NGL(Европейска обединена левица/Северна зелена левица) - за затваряне на ядрените мощности в Европа", каза още Курумбашев.

Оттук нататък следва Европейският парламент да гласува в пленарна зала точките, отнасящи се до следващия бюджет на ЕС, на базата на които ще бъдат отделени средствата за България и Словакия.