Португалски инвеститори проявяват интерес към транспортни инфраструктурни проекти
Секция: ИКОНОМИКА
04 Декември 2018 16:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Португалски инвеститори проявяват интерес към транспортни инфраструктурни проекти

/КРОСС/ Възможностите за инвестиции в транспортни инфраструктурни проекти в България обсъди зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев с португалски финансови инвеститори.
На срещата, която се проведе в сградата на МРРБ днес, присъстваха и инж. Николай Станков, съветник в политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството и представители на Агенция „Пътна инфраструктура".
Представени бяха пътни инфраструктурни обекти, които биха могли да бъдат реализирани под формата на публично - частно партньорство: доизграждането на автомагистрала „Хемус"; аутобанът Русе - Велико Търново; тунелът под връх Шипка; скоростният път Видин - Ботевград; магистрала Черно море; тунелът под Петрохан.
„Тези участъци от републиканската пътна мрежа са част от няколко международни транспортни коридора, които са със стратегическа важност за страната и са с интензивен трафик, което гарантира добра възвращаемост на инвестициите", подчерта по време на срещата заместник - министър Йовев. По думите му стратегическото местоположение на България - в центъра на Югоизточна Европа и на кръстопът между Европа, Близкия Изток и Азия, е още едно предимство на страната ни за привличане на чуждестранни инвеститори. 5 от общо 10 пан-европейски транспортни коридора преминават именно през България, стана ясно още по време на разговора.
Пред португалските гости бяха очертани и някои икономически фактори, влияещи положително върху инвестиционния интерес към страната ни, а именно ниската ставка на корпоративния данък и данъкът върху доходите, които са по 10% всеки, бързо нарастващият брутен вътрешен продукт през последната година, политическата стабилност.
Политиката на правителството, в това число на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в сферата на пътната инфраструктура е устойчива и ще продължи да се развива така и в бъдеще, каза в заключение заместник - министър Йовев.