Глутници кучета превзеха Благоевград
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Декември 2018 09:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Глутници кучета превзеха Благоевград

/КРОСС/ Учителка от Благоевград стана жертва на агресивно безстопанствено куче по време на редовната си разходка в парка, разказва БТВ. Жената е подала жалба в полицията и ще съди общината.

Денят изглеждал приятен за разходка в парк „Бачиново", но завършил зле за Вера Кацарска. Тя в началото даже не разбрала, че е нападната.

Губи ми се част от ситуацията, само си спомням, че излязоха хора от заведението и казаха да вляза в загражденията при пързалките. За съжаление, на пързалките имаше деца, които започнаха да крещят, да плачат, да се стресират, затворих вратите, децата се качиха на пързалката, излязоха родителите и набрах 112, разказва учителката.

Жената е транспортирана до спешния център. Вади си медицинско и подава жалба в полицията. Няколко дни по-късно, глутницата е на същото място. Там е и бусът на общината, а вътре са служителите, ангажирани с проблема с безпризорните кучета.

Двама служители седяха в колата и се занимаваха с телефоните си, почуках на прозореца и помолих дамата да излезе от автомобила, казвам: „Аз съм жената, която я нахапаха кучетата, може ли да слезете и да ми кажете защо същата глутница беше на същото място?" Бялото куче ме разпозна, то се надигна, а тя слезе от колата и ме попита какво да прави, каза ми, че не се чувства добре, че е в дискомфорт и какво друго може да направи, освен да ги приберем, да ги обезпаразитим и пак да ги пуснем: „На мене ми е толкова лошо, а Вие ме занимавате с кучетата, попитах я защо тогава е на работа, коментира учителката.

Кирил Манов от общината в югозападния град разпознава заснетия от Вера автомобил. Той защити служителите, коментирайки, че нещо в нашето законодателство не е както трябва и трябва да се търсят начини да се промени. Аз не казвам вариант „убиване на куче", но след като законът те задължава след като го хванеш веднъж, да го вкараш в приюта, да го кастрираш, чипираш и след това да го върнеш на мястото, значи нещата не са окей, добави представителят на общината.

Вера Кацарска се опасява, че със застудяването кучетата ще стават все по-агресивни и може да нападнат и дете. Бездомните кучета са навсякъде, по улиците, в парковете и край училищата.

Кое от уличните кучета е агресивно и кое - не, е въпрос без ясен отговор. Проблемът с доказване на агресивни кучета е много голям, ние имахме едно запитване до ОДБХ и ни казаха, че в България е имало само във Варна и София специалист, който може да даде становище дали кучето е агресивно, или не е, обяснява Кирил Манов.