Депутатите въведоха работни квоти за наемане на хора с увреждания
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Декември 2018 14:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутатите въведоха работни квоти за наемане на хора с увреждания

/КРОСС/ Депутатите гласуваха окончателно квоти за хора с увреждания, които да бъдат назначавани на работа от работодателите. Законопроектите за хората с увреждания се гласуват днес в пленарната зала.

Депутатите вече дадоха зелена светлина и за създаването на Съвет за наблюдение, който ще следи дали се спазва Конвенцията за правата на хората с увреждания.

Индивидуалната оценка на потребностите ще се прави по нов начин - от специализирани отдели в Агенцията за социално подпомагане, решиха народните представители. Най-спорен се оказа именно текстът, който въвежда задължителни квоти за наемане на работа на хора с увреждания. Валери Симеонов от групата на „Обединени патриоти" предложи квотите да отпаднат, което предизвика дебати в залата. "Не мога да приема, че през механизма на налагането на задължителни квоти и финансови санкции, колкото и да са незначителни, трябва да налагаме и спазване на закона на бизнеса в България", заяви Симеонов.

"Мисля, че отношението на Народното събрание и народните представители към бизнеса трябва да бъде по-скоро отношение на партньорство, на осигуряване на съдействие, на нормални условия за работа, а не репресии, санкции и принуда", заяви още той. Уважаеми г-н Сименов, съжалявам, но тук тотално се разминаваме във вижданията си по този въпрос. Тук в чл.40 пише работодатели и защо изхождате само от гледната точка, че пише само частни работодатели, става въпрос и за държавата. Нея също я задължаваме да спазва тези квоти. Вие говорите за стимули. Ще ви кажа, че в сегашното законодателство - съществуват стимули. Това доведе до там, че в Бюрата по труда не се наемат хора с увреждания по никой начин, освен със стимули", обърна се към Симеонов социалистът Георги Гьоков.