Финансист: Работим повече, а не живеем по-добре
Секция: ИКОНОМИКА
07 Декември 2018 12:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Финансист: Работим повече, а не живеем по-добре

/КРОСС/ По последни данни на "Евростат" се оказва, че 1/5 от парите ни отиват за храна, а още толкова даваме за поддържането на дома.

"Статистиката на "Евростат" не ми е ясна. Българинът дава 1/3 от доходите си или 11 860 лв. годишно за храна, напитки и бит. Разходите растат по-бързо от приходите. Това означава, че ние обедняваме. Расте обслужването на жилищата и транспорта. Има ръст на данъците и осигуровките. 19,7% от парите на българите отиват за обслужване на жилищата, а в Европа плащат повече, но останалите разходи са им по-ниски", коментира финансистът Мика Зайкова.

Според нея, има неприятни тенденции, които показват, че българите обедняват. Увеличават се разходите за обслужване на жилищата - ток, парно, ремонти. Така че явно работим по-добре, защото заплатите се увеличават, но живеем по-зле, защото раззходите ни изпреварват доходите.

"70% от българите купуват дрехи втора употреба, а сега въведоха екотакса и така качиха цените им и разходите за тях ще се увеличат", посочи Зайкова.

Тя бе категорична, че 80% от пенсионерите са под прага на бедност, а и средната пенсия остава много ниска. "Тези хора имат сериозен проблем с покупка на лекарства, 647 лева плаща българинът за здраве, как с ниските пенсии това ще стане", допълни финансистът. Според нея, 46% от българите нямат никакви спестявания.