Обявиха цвета на 2019 година - "жив корал"
Секция: ЛЮБОПИТНО
07 Декември 2018 20:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обявиха цвета на 2019 година - "жив корал"

/КРОСС/ Институтът "Пантон" избра нюанса "жив корал" за цвят на 2019 година.

Изборът е вдъхновен от застрашените коралови рифове и световните политически кризи. Нюансът е по-мек от пастелните и неонови варианти. Той е с оранжева основа и златисти полутонове.

Цветът е използван вече за новите айфони и в колекцията на Марк Джейкъбс. Според вицепрезидента на "Пантон" Лори Пресман той е не само топъл, но и жизнеутвърждаващ, подходящ за различни цели.

"При всичко, което се случва сега, търсехме човечност, защото виждаме, че животът в интернет дехуманизира много неща", каза Пресман, цитиран от БТА.

Цветът на 2018 г. беше "ултравиолетово" - с повече синьо, отколкото червено. Той беше избран заради асоциацията с контракултурата, стремежа към оригиналност, изобретателност и въображение.

Компанията "Пантон" създава бои за модната и козметична индустрия, строителството, текстилната промишленост и други сектори. Известна е с едноименната система за съответствие на цветовете. Тя избира водещия нюанс на базата на това, което вече е използвано в модата и вътрешния дизайн, както и на прогнозите за непрекъснат интерес.