През седмицата синоптиците очакват да вали сняг
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Декември 2018 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
През седмицата синоптиците очакват да вали сняг

/КРОСС/ След обяд от запад на изток ще започне да се заоблачава. А вечерта се очаква в най-западните райони на страната да превали дъжд, съобщава Нова Тв.

Температурите сутринта ще са между -1 и -7 градуса. В хода на деня те ще са в широки граници - от 3 градуса на северозапад до 10-11 на югозапад.

В планините облачността ще е разкъсана до обяд. Едва по-късно ще се сгъсти. Валежи ще има чак вечерта и през нощта. Вятърът ще е силен по откритите места със скорост до 40-50 километра в час.

Почти цялата следваща седмица се очертава снежна, макар че валежите ще са слаби. Не се очаква натрупване на значителна снежна покривка. В неделя срещу понеделник ще започнат валежи - отначало дъжд, по-късно дъждът ще преминава в сняг.

Температурите през почивните дни ще се колебаят между 5-6 градуса през деня. В Предбалкана ще е по-топло с температури до 10-12 градуса. Захлаждането от понеделник нататък ще е с градус-два. Към средата на седмицата минималните температури сутрин и вечер ще са около минус 2-минус 3 градуса.

Безветрието в петък и събота създава условия за натрупване на високи концентрации на фини прахови частици във въздуха над големите градове. Рано сутринта в петък силно замърсен беше въздухът само в Русе и Горна Оряховица - в 04:00 часа сутринта стойностите на концентрацията на фини прахови частици (PM10) в Русе беше около 85 микрограма на кубичен метър, а в Горна Оряховица - около 75. 24 часа по-късно към градовете с концентрация на прах над нормите вече са още Видин, Плевен, Шумен, Варна, София, Перник, Пловдив, Благоевград и Смолян. В столицата три от станциите - „Надежда", „Хиподрума" и „Павлово" - отчитат концентрация на фини прахови частици два пъти над допустимата среднодневна норма