Археолози в Перу откриха напълно запазени гробници от древна цивилизация
Секция: ЛЮБОПИТНО
08 Декември 2018 19:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Археолози в Перу откриха напълно запазени гробници от древна цивилизация

/КРОСС/ Археолози в Перу се натъкнаха на над 30 гробници в комплекса „Ел Чоро", които са в учудващо добро състояние, макар да датират от 800-та година, съобщава Ройтерс.
Според учените те вероятно са от времето, когато в района се е развивала цивилизацията Мочика - тайнствен народ, живял в Перу по време на възхода на Римската империя в Европа.
Погребалните камери са били открити в район в древни руини, където са се извършвали ритуали в памет на мъртвите. Разкопките в комплекса „Ел Чоро" започнаха едва преди два месеца. Според археолозите обаче има още доста непроучени места в него.
До мумиите в гробниците са открити парчета от керамични съдове. Някои от телата индикират, че вероятно хората са били принесени в жертва на боговете - нещо, което е смятано за напълно нормално преди испанската колонизация на Перу.
Древната цивилизация Мочика мистериозно изчезва около 800-та година, без да остави писмени свидетелства за съществуването си. Археолозите се надяват новите открития да дадат яснота за измирането на този народ, макар една от теориите да посочва промените в климата като причина за изчезването на цивилизацията им.