Напрежение във Франция: Сблъсъци, арести и блокади по пътищата (ВИДЕО)
Секция: СВЯТ
08 Декември 2018 16:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Напрежение във Франция: Сблъсъци, арести и блокади по пътищата (ВИДЕО)

/КРОСС/ Арести, сълзотворен газ, сблъсъци между демонстранти и служители на реда по улиците на Париж. Хиляди са излезли с жълти жилетки на протест в цяла Франция. Протестът се провежда за четвърти път. Движението, тръгнало като недоволство срещу поскъпването на горивата, прерасна в общо негодувание срещу управлението. През днешния ден настроението на протесното шествие в Париж преминава през спадове и пикове - от спокойно пеене на химна в центъра до запалени кофи, чупене на витрини и агресия.
Блокади по пътища също затрудняват движението в този нов ден на висока мобилизация в цяла Франция.
Голяма част от французите и особено парижани се опасяват от повторение на яростните сблъсъци, кадри от които обиколиха света и предизвикаха шок в страната и в чужбина.
Напрежението се повиши в късните сутрешни часове около прочутия булевард Шанз-Елизе, където силите на реда използваха сълзотворен газ срещу "жълтите жилетки", хиляди от които дойдоха да демонстрират с викове "Оставка на Макрон".
Някои демонстранти отговориха като хвърляха по полицаите димки и бомбички.
Властите засилиха контрола по гарите и систематично претърсваха хора около местата на демонстрациите. В цялата страна са мобилизирани не по-малко от 89 000 служители на органите на реда, а в Париж те са 8000. На някои места са разположени бронетранспортьори на жандармерията като изключителна мярка.
Около 548 души бяха задържани тази сутрин в столицата. Най-малко 272 от тях са поставени под стража.
Няколко чужди посолства посъветваха гражданите на своите държави да бъдат внимателни при движение в столицата или да отложат пътуването си. Много музеи, големи магазини и Айфеловата кула са затворени от съображения за сигурност.
Френското правителство многократно призова за спокойствие, а няколко представители на "жълтите жилетки" също призоваха да се демонстрира мирно.
"Жълтите жилетки", които са представители най-вече на работниците и средната класа, заявяват, че са разгневени от данъчната и социалната политика на президента Еманюел Макрон, които смятат за несправедливи и срещу които протестират от три седмици, като демонстрират и организират блокади и седящи стачки в цялата страна.
Отстъплението на правителството от повишаването на данъците върху горивата, първоначалното искане на "жълтите жилетки", не доведе до успокояване на движението, което се противопоставя най-вече на политическите елити и традиционните партии.

video: https://www.youtube.com/watch?v=qQl2q6PVd0w