Арменците гласуват на предсрочни парламентарни избори
Секция: ПОЛИТИКА
09 Декември 2018 09:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Арменците гласуват на предсрочни парламентарни избори

/КРОСС/ В Армения днес гласуват на предсрочни парламентарни избори, чрез които сегашният и.д. премиер Никол Пашинян, дошъл тази година на власт благодарение на мирна революция, разчита да укрепи властта си и да намали влиянието на бившата управляваща Републиканска партия, предаде Ройтерс.
Девет партии и две коалиции участват в изборите, а допитванията сочат, че блокът "Елк" ("Изход"), който включва и партията на Пашинян "Граждански договор", с лекота ще спечели мнозинството от местата в парламента.
В 8.00 ч. местно време бяха отворени 2010 избирателни секции в цялата страна, съобщи ТАСС. Гласуването ще продължи до 20.00 ч.
Според официални данни повече от 2,5 милиона души в цялата страна имат право да гласуват. Не е предвидено откриване на избирателни секции в чужбина. Гражданите на Армения, които са в чужбина, няма да могат да участват в изборите, ако не се върнат в родината си.
Пашинян е бивш журналист, прекарал известно време в затвора за подклаждане на размирици през 2008 г. Идването му на власт през май беляза драматично скъсване с номенклатурата, управлявала Армения от 90-те години на миналия век насам.
Но бившата управляваща Републиканска партия все още упражнява контрол в избрания през 2017 г. парламент. Пашинян заяви, че очаква приемането на нови закони, които по-добре отразяват новите политически реалности в страната.