Зоран Заев: "България не е търсила съдействие от Македония по разследването за търговия с паспорти" (ВИДЕО)
Секция: СВЯТ
09 Декември 2018 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зоран Заев: "България не е търсила съдействие от Македония по разследването за търговия с паспорти" (ВИДЕО)

/КРОСС/ "България не е търсила съдействие на македонските власти по разследването за продажбата на български паспорти" това съобщи пред български журналисти в Лисабон македонският премиер Зоран Заев.
„За нас е ясно, че много македонци имат български паспорти и ние имаме българи в Македония. Нямаме проблем, но ако нещо е било незаконно, България ще си го установи", каза Заев пред bTV.
Заев съобщи още, че разчита унгарските власти да екстрадират Никола Груевски.
„Ние сме много изненадани. Но ни е много приятно, че всички европейски държави също са изненадани. В Македония една от най -сериозните реформи е в областта на правосъдието. Цялата система е под наблюдението на Европийската комисия и при прозрачен процес е ясна присъдата на Груевски. Даването на убежище от страна на Унгария за нас е наистина неприемливо. Защото нито един закон, включително и по унгарските, не е допустимо да се дава убежище, когато вече има произнесена присъда", посочи македонският премиер.
През януари македонският парламент трябва да приеме окончателно промените в конституцията за името Северна Македония.
„Вярвам, че ще се осигури две трети мнозинство за приемането на промените в конституцията и че парламента ще осигури единството на Македония. С този договор, както и преди с договора за република България, ние прекратихме с нашите двустранни проблеми със съседите. Ставаме европейска, нормална държава и с реформите се надявам да станем 30-тата членка на НАТО, а през юни следващата година да започнем отварянето на главите от преговорите за ЕС.
Заев очаква реакция от европейските държави по отношение на поведението на Унгария.

video: https://www.youtube.com/watch?v=olmOpCnnenI&t=5s