Централата на Apple е като космически кораб
Секция: Технологии
09 Декември 2018 19:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Централата на Apple е като космически кораб

/КРОСС/ Новата централа на технологичния гигант Apple представлява огромна кръгла структура, изпълнена отвътре и отвън с множество стъклени панели. През 2006 г. Стив Джобс за пръв път представя идеята за строежа и я описва като "наподобяваща кацнал космически кораб", съобщава марица.бг

Днес тя се простира на 175 акра земя, а захранването <210> е подсигурено от 100% възобновяема енергия. Приблизително 75 процента от нуждите от електричество на Apple Park по време на работа ще бъдат подсигурени от фотоволтаична система с мощност 17 MW, която ще бъде една от най-големите в света от този тип. Инвестицията е в размер на приблизително 5 млрд. долара. В Калифорния, където е позициониран ApplePark, се намира и най-голямата фотоволтаична централа с мощност 550 MW, която е изградена от 9 000 000 соларни модула, а произведеното от тях електричество е достатъчно да захрани 160 000 домакинства. Сградата разполага и с най-голямата естествена вентилация в света, като е предвидено да не се нуждае от отопление или климатик в период от девет месеца през годината.

Сградата е проектирана за около 13 000 служители.

От производителя на iPhone обясняват, че комплексът включва още център за посетители с магазин и кафене, където всеки ще може да отиде. Освен това служителите ще могат да се възползват от фитнес център, алеи за разходки и писти за бягане.