Китай иска САЩ да освободи директорка на Huawei
Секция: СВЯТ
09 Декември 2018 18:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китай иска САЩ да освободи директорка на Huawei

/КРОСС/ Китайското външно министерство извика днес американския посланик, за да изрази "силен протест" срещу ареста в Канада на финансовата директорка на "Хуавей текнолъджис" и заяви, че САЩ трябва да оттеглят заповедта за ареста й, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Мън Ванчжоу - главен финансов директор на компанията, беше арестувана в Канада на 1 декември. Очаква я екстрадиция в САЩ, които твърдят, че тя е прикрила връзките на компанията си с фирма, опитала се да продава техника на Иран в нарушение на санкциите.

Мън е дъщеря на основателя на "Хуавей".

Китайският заместник-външен министър Ли Юйчън каза на посланика на САЩ Тери Бранстад, че страната му е отправила неприемливо искане към Канада да задържи Мън докато тя минавала през Ванкувър, съобщи китайското външно ведомство.

"Действията на САЩ сериозно нарушават законните и справедливи права на китайска гражданка и в същността си са изключително противни", каза Ли на Бранстад. Мнението му е сходно с това, което той изрази пред канадския посланик вчера.

Китай настойчиво иска САЩ да обърнат внимание на сериозната и справедлива позиция на Китай и да оттеглят заповедта за арест на Мън, посочи Ли. "Китай ще отвърне по-нататък, в зависимост от действията на САЩ", добави той.