Мечка и малкото ѝ заснети на Витоша
Секция: ЛЮБОПИТНО
10 Декември 2018 07:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мечка и малкото ѝ заснети на Витоша

/КРОСС/ Майка мечка и малко мече са заснети в района на държавно ловно стопанство (ДЛС) „Витошко-Студена", съобщиха от РИОСВ-Перник, цитирани от Агенция „Фокус". Регионалната инспекция по околна среда и води провери сигнал за нападение на пчелин от кафява мечка.

Пчелните кошери се намират в частен имот в ДЛС „Витошко-Студена", в границите на природен парк „Витошко".

Експерти от отдел „Биоразнообразие" са констатирали щетите и са поставили фото капани. На 4 и 6 декември устройствата са заснели две мечки - майка с малкото ѝ.Кафявата мечка, която се среща в България е защитен вид, включен в Червената книга, припомнят експертите. Макар и едро, тя е едно от най-плахите диви животни и избягва срещите с човека.

Обикновено мечката усеща присъствието му отдалеч и спокойно се оттегля. По опасна може да бъде срещата с майка с малко мече, защото тогава тя става изключително агресивна, защитавайки малкото си.

РИОСВ призовава гражданите при намиране на екземпляри от защитен вид, незабавно да сигнализрат екоинспекцията и до пристигане на експерти да предприемат мерки за предотвратяване на обезпокояването на животните.