Български актьор получи световно признание за театрална работа с незрящи
Секция: КУЛТУРА
10 Декември 2018 17:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Български актьор получи световно признание за театрална работа с незрящи

/КРОСС/ Българският актьор, режисьор и педагог доц. д-р Велимир Велев получи световно признание за работата си с незрящи. Школата „Училище за зрение" в неговия „Невиждан театър" е почетен финалист на на Youth Democracy Award 2018 към Bundeszentrale für politische Bildung - Правителсвената федерална агенция за гражданско образование на Германия.

Проектът му е избран между 90 предложения от цял свят с висока социална значимост. Наградата за младежка демокрация номинира проекти със силен хуманен ефект и стойностен дълготраен принос в културния и социалния живот, европейската интеграция и укрепващи и насърчаващи демокрацията като цяло.

Школата „Училище за зрение" е и един от 25-те проекта, подкрепени от Обществения борд на Telus International, в чийто тазгодишен конкурс участват 277 предложения.

Доц. д-р Велимир Велев е актьор, режисьор и педагог, един от възпитаниците на театралната легенда проф. Юлия Огнянова. Преподавател e в НАТФИЗ, както и в националните академии на Хърватия и Черна гора. Създател на концепцията „Невиждан театър" - навлизане в „невъзможната" за незрящите територия на сценичните визуални изкуства - театър на сенките, марионетки, импресии. След успешния дебют в театъра на сенките, „Невиждан театър" продължава работата с незрящите в друга част на „невъзможното"- Театър на маските. Това е нов модул към Школата „Училище за зрение", създадена в рамките на „Невиждан театър".

20 учебни маски вече са изработени с финансовата подкрепа на Дирекция „Превенция, Интеграция, Спорт и Туризъм" към Столична община. Новият спектакъл с маски ще се осъществи и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" - Програма „дебюти".

Това ще бъде световен дебют на незврящи в изкуството на театралната маска - играта с маска изисква визуален контрол при усвояването по време на репетициите, което за незрящи е невъзможно и затова подобен опит в тази посока до този момент не съществува.