90 години от рождението на режисьора Младен Младенов
Секция: КУЛТУРА
10 Декември 2018 15:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
90 години от рождението на режисьора Младен Младенов

/КРОСС/ На 11 декември се навършват 90 години от рождението на създателя на специалността „телевизионна журналистика" в Софийския университет „Св. Климент Охридски" д-р Младен Младенов. С дълбока признателност към творчеството му БНТ ще излъчи документалните филми „Танго с камера" (на 11 декември, БНТ2) и „Знаци по пътя" (на 13 декември, БНТ4)

Един от най-изявените теоретици на телевизионната журналистика и бивш главен режисьор на БНТ завършва „Българска филология" в Алма Матер и започва журналистическата си кариера във вестник „Народна младеж". Там работи заедно с Йордан Радичков и Дамян Обрешков. Професионалният му път е свързан с Радио Стара Загора и БНР.

Специализира режисура във Виенската Академия за музикални и сценични изкуства и там защитава докторската си степен. Колеги и приятели от университета и БНТ с любов си спомнят за него като за „доктора".

След завръщането си в България е назначен за режисьор в единствената тогава телевизия - БНТ. Екранизирал е едни от най-блестящите образци на българската литература - "Бай Ганьо" на Алеко Константинов, "Милионерът" на Йордан Йовков, "Ние, духовата музика" на Йордан Радичков. Снимал е всички велики български комедийни актьори: Георги Парцалев, Лео Конфорти, Стоянка Мутафова, Никола Анастасов, Георги Калоянчев, Татяна Лолова и и много други.

Част от Златния фонд на БНТ са новогодишните развлекателни предавания създадени от Младен Младенов, които утвърждават нов стил в новогодишните телевизионни програми у нас. Той е автор на документално-публицистичните поредици „По хълмовете на времето"(1979), „Неизвестните възможности" (1980) и др.

От 1968 г. Младен Младенов е преподавател по телевизия в Софийския университет.Автор е на първия български учебник по телевизионна журналистика - „Телевизионна журналистика в термини“, който е основно помагало на студентите и до днес. За повече от три десетилетия Младен Младенов е изградил едни от най-авторитетните български журналисти. Негови възпитаници са Явор Цаков, Лилия Райчева, Нери Терзиева, Евгени Петров, Зелма Алмалех, Сашо Диков, Бойко Василев, сегашния декан на Факултета по журналистика и масови комуникации проф. д-р Теодора Петрова и много други.

Преди броени дни Факултета по журналистика и масова комуникация на (ФЖМК) СУ "Св. Кл. Охридски" отбеляза половин вековната история на специалността „Радио и телевизионна журналистика“, сред чиито създатели е Младенов, а всяка година. Университетът, съвместно с БНТ,присъждат на един от студентите от профил „Телевизия“ стипендия в негова памет.

С дълбока признателност към творчеството на Младен Младенов БНТ ще излъчи документалните филми „Танго с камера“ (на 11 декември, БНТ2) и „Знаци по пътя“ (на 13 декември, БНТ4).