Преглед на печата
Секция: Преглед на печата
11 Декември 2018 08:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглед на печата
/КРОСС/ Нова година ще започне с ценови скок", предупреждава "Сега" на първа страница. Токът за бизнеса се увеличи с 350 на сто, предстоят поскъпвания на водата и природния газ, пояснява изданието. Средно с около 8 процента ще се повиши и цената на парното и топлата вода. 

Колбаси, мляко и хляб поскъпват заради тока, предупреждава "24 часа" от първа страница. Вестникът представя прогноза какво може да поскъпне заради скока в цената на промишленото електричество. Цената на енергийната борса за догодина с 50 на сто по-висока от средната за 2018 година. "Телеграф" също пише по темата: Заради скъпия ток за бизнеса, цената на колбасите и на хляба тръгнаха нагоре. Над 40 процента ще стане търговската надценка за хляба, казват от бранша. Киселото мляко също поскъпва и то най-много от спектъра на млечните продукти. "Дума" алармира "Водата поскъпва". Цените ще са по-високи в 23 от големите градове и ще зависят от инфлацията, казват от държавния регулатор. "Монитор" уточнява, че високите цени на енергията удрят стоките от потребителската кошница. Хлябът ще поскъпсе с десет процента, а колбасите - с пет насто. Шивашки фирми се опасяват от загуба на поръчки за чужбина. 
 Още една прогноза в "24 часа" - икономистът Лъчезар Богданов за това кои сектори в икономиката ще бъдат засегнати, когато свърши периодът на нулевите лихви. Най-пряко това ще се усети в строителството и в машиностроенето. Необходимо е да бъде запазена стабилността на публичните финанси, съветва икономистът. 
 Вестник "Труд" представя доклад на Брюксел, според който Европа дава отлична оценка на пътищата ни. Проби, анализирани в Италия, показват, че асфалтът отговаря на всички стандарти. Като добър пример е посочена магистрала "Тракия". 
 Вестник "Сега" посочва друг доклад от Брюксел- този на евродепутати, в който корупцията у нас е оценена на 11 млиарда евро. Групата на Зелените в европарламента е разпространила документа в неделя по повод Международния ден за борба с корупцията. От всички държави в Общността само Румъния е по-зле от нас. Вестник "Земя" цитира изследване на АФИС, според което 58 на сто от българите казват, че корупцията в страната е в особено големи размери. Само 6 на сто от анкетираните вярват, че арестуваните олигарси ще бъдат осъдени.
"И тази година България е на 41-во място по човешка свобода", съобщава "Труд", като цитира годишната класация на Индекса на човешка свобода, включващ 162 държави. От 28-те страни-членки на Европейския съюз след нас са само Унгария и Гърция. Имаме максимален резултат за свободно движение и минимален - за върховенство на закона. 
 Според председателя на Съюза на работодателите в системата на просветата Диян Стаматов, извънкласните дейности помагат за намаляване на агресията след учениците. В интервю за "Монитор", той изказва убеждение, че диференцираното заплащане на учителите ще се усети в близките 2-3 години. Стаматов е убеден и че не всички училища ще постигнат 20 процента увеличение на заплатите.