Най-търсената елха тази година е 3D
Секция: ЛЮБОПИТНО
11 Декември 2018 10:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-търсената елха тази година е 3D

/КРОСС/ Тази година най-търсената елха е 3D. Тя е зелена, обемна, с триизмерни иглички и наподобява истинска както от 2 метра, така и от 2 см разстояние. Елхата е българска, но е хит в 8 европейски държави. Произвежда се в единствената фабрика за елхи на Балканите, която се намира в гр. Раковски. В производството й са вложени 160 хиляди евро и ангажирани 55 човека.

Вторият най-актуален модел е „заснежената" елха. Тя е като посипана със сняг. Предпочита се в България, Румъния, Сърбия, Словения и Хърватска. Снегът за нея съхне в специални производствени помещения, при специална температура.

Новости има и при цветовете. Освен зеленото, което е нещо като вечна мода при елхите, актуални са и елхите в бяло и червено. В Македония например избират дръвчета в червено. Алено предпочете и Мелания Тръмп за Белия дом. В Австрия най-много „върви" оранжевото. „Преди години имаше „Barbie & Ken мода", коментират от фабриката. „За момченца се търсеха елхички в синьо, а за момиченца - в розово". Тази мода обаче не успява да се наложи масово в България.

Различни предпочитания има и към размерите на коледните дръвчета. В България се отчита 20-процентен ръст на гигантските елхи, високи по 12-13 и 17-18 метра. Интересът към тях расте също в Словения, Хърватска, Румъния. У нас те се търсят от все повече общини, банки и търговски центрове. Засилен интерес от хотели, супермаркети и офиси има пък към елхи с размери от 2.50 до 4.20 метра.

Тенденциите и модата в елхите се задават всяка година на специализирани световни изложения във Франкфурт, Милано и Атланта. През 2019-2020 г. хит се очаква да бъдат елхичките със сняг само от едната страна - така както е в природата.

Фабриката в гр. Раковски е създадена преди 15 години. Тя е единствена на Балканите за производство на коледни дръвчета и украса. Над 70% от родното производство се реализира в 8 европейски държави, сред които Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватска, Македония, Словения, Австрия и др.

Снимки: Изложение Коледен свят, Франкфурт, Германия