Съдът прекрати и върна на прокуратурата делото срещу Максим Минчев
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Декември 2018 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съдът прекрати и върна на прокуратурата делото срещу Максим Минчев

/КРОСС/ Софийски градски съд (СГС) прекрати и върна на прокуратурата делото срещу изпълнителния директор на БТА Максим Минчев, обвинен в сключването на неизгодни договори за доставка на минерална вода срещу рекламни услуги.Съдебният състав, с председател Милен Михайлов, прие, че е допуснато съществено нарушение, което пречи на подсъдимия да научи точно в какво престъпление е обвинен, съобщиха от СГС. В обвинителния акт са изложени подробно факти, свързани с правомощията на Минчев и сключването на договорите, но изобщо не е посочено как са изпълнявани тези договори, нито количеството, вида, стойността и датите на доставка на минералната вода и извършените рекламни услуги по всеки договор. Отделно от това има неточност и неяснота в обвинителния акт относно размера на вредата, която е настъпила за БТА.

Съдебният състав намира, че прокуратурата не е изпълнила задълженията си да очертае ясно и точно предмета на престъплението и участието на Минчев в него, което поставя съда в невъзможност, по време на съдебното следствие, да прецени дали твърдените от прокуратурата факти са доказани и да се произнесе.

Самият той заяви след внасянето на обвинителния акт, че става дума за огромно недоразумение.

"Така наречената неизгодна сделка е осигурявала безплатно минерална вода за служителите и гостите на агенцията, като бартер срещу реклама. По този договор никога не са били извършвани плащания и никога не са били изразходвани обществени средства", обясни шефът на БТА.