Зам.-министър Лилия Иванова: Отбелязваме над 15% ръст на търговията с Германия
Секция: ИКОНОМИКА
11 Декември 2018 15:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Зам.-министър Лилия Иванова: Отбелязваме над 15% ръст на търговията с Германия

/КРОСС/ За първите осем месеца на 2018 г. двустранният стокообмен с Германия е в размер на 5,496 млрд. евро, което е ръст от 15,1%, спрямо същия период на миналата година. Очакванията и на двете страни са през 2018г. да се отчетат нови рекордни стойности в търговията, след постигнатите над 7 млрд. евро през 2017 г. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова по време на официалното откриване на икономически форум посветен на България „Германо-българско икономическо сътрудничество - актуални възможности и перспективи". На събитието, което се проведе в град Потсдам участие взеха представители на над 100 компании от двете държави.
Заместник-министър Иванова посочи още, че за периода януари - август 2018 г. износът ни за Германия също отбелязва ръст от 19.1%. и достига 2,846 млрд. евро, спрямо същия период на 2017г. „Германия е водещият външнотърговски партньор на България. За нас е важно запазването на тенденциите на ръст на двустранната търговия и разширяване на присъствието на български продукти на германския пазар", подчерта тя.
Икономическият заместник-министър поясни, че през последните години се отчита и засилване на активността и интереса на германските компании към инвестиции в страната ни, като се реализират нови инвестиционни проекти или се разширяват вече съществуващи производствени бази, особено в автомобилостроенето и в сектори с висока добавена стойност.
По думите й доказателство за това, че немските компании се чувстват добре в България и разширяват своите инвестиции, е че през 2017 г. инвестициите от Германия са в размер на 130.7 млн. евро, а само за първото тримесечие на 2018 г. стойностите възлизат на 118.1 млн. евро. „По данни на Българската агенция за инвестиции около 30% от 100-те най-големи инвеститори в България са германски или с немско участие, изтъкна Иванова и допълни, че няма сфера, в която българо-германското икономическо сътрудничество да не бележи постижения и да не открива нови възможности за взаимодействие".

Икономическият форум посветен на България се проведе в град Потсдам, Федерална република Германия. Представени бяха презентации на тема „България - надежден и перспективен партньор", „Бизнес и инвестиционна дестинация България - шансове и предизвикателства за германските компании", повишаване класификацията на служителите, подобряване на правната сигурност, както и секторите - машиностроене, електротехника, електроника, поддоставки, хранително-вкусова промишленост и здравеопазване. Участие взеха и представители на Тракия Икономическа Зона.