Илияна Йотова откри 46-ия Софийски международен панаир на книгата
Секция: КУЛТУРА
11 Декември 2018 15:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илияна Йотова откри 46-ия Софийски международен панаир на книгата

/КРОСС/ Книгата е най-високото препятствие пред бушуващото зло на невежеството и бездуховността. Тя е врата, която никога няма да се отвори пред тях. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Националния дворец на културата 46-ия Софийски международен панаир на книгата и 6-ия Софийски международен литературен фестивал.
„Забранявана и отричана в различни времена, книгата днес е по-жива и необходима от всякога. Ние, хората, изпитваме все по-голяма жажда за досег с нея", отбеляза вицепрезидентът.
Илияна Йотова заяви, че благодарение на писаното слово се раждат личностите, идентичността на народите и обществата. „Писмеността и словото изградиха и опазиха човешките цивилизации", посочи вицепрезидентът и цитира пророческите и мъдри думи на първоучителя Константин-Кирил Философ от „Проглас към евангелието": Голи са без книги всички народи.

„Шест дни на шест етажа ще властва Нейно Величество Книгата. Софийският международен панаир на книгата и литературният фестивал имат голямата мисия да сближават хората", заяви Илияна Йотова. Вицепрезидентът благодари на организаторите на форума, които всяка година превръщат НДК във вълшебен дворец, а посетителите му - в приключенци и пътешественици в други страни с помощта на книгите. Специални благодарности Илияна Йотова изрази към чуждестранните партньори на Софийския международен панаир на книгата. „Езикът на книгите не познава граници", изтъкна вицепрезидентът.Тази година акцент на форума е литературата на Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн под мотото „Четири страни - един език".По-късно вицепрезидентът се включи в откриването на интерактивна инсталация с виртуална реалност на УНИЦЕФ в рамките на кампанията „Заедно срещу насилието в училище".