Новинари се обединяват срещу фалшивите новини
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Декември 2018 15:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новинари се обединяват срещу фалшивите новини

/КРОСС/Новинарските агенции, които участваха по-рано този месец в международна медийна конференция в Тирана, се обединиха около резолюция за борба срещу фалшивите новини, съобщи БТА.

Международната конференция под наслов "Новинарските агенции срещу фалшивите новини", бе организирана от Албанската телеграфна агенция (АТА) на 3 и 4 декември в Тирана. В декларация, оповестена след форума, всички новинарски агенции, без значение държавни или частни, както и международните асоциации на информационните агенции, са призовани да се придържат към принципите на одобрения документ.

Инициатори на резолюцията са новинарски агенции от различни европейски и азиатски страни, сред които освен БТА и албанската АТА, турската Анадолска агенция, гръцката АНА-МПА, хърватската ХИНА, азербайджанската АЗЕРТАДЖ, сръбската ТАНЮГ и пр. Те са се договорили за директно сътрудничество помежду си с цел утвърждаване на истинността на новините и своевременно разпознаване на фалшивите новини. Агенциите са се обединили и около необходимостта да бъдат разработени ефективни методи и средства, които да дадат възможност на интернет потребителите и журналистите да се справят с дезинформацията.

Според тях е нужно също да бъдат поощрени заслужаващите доверие медии, да бъде засилена прозрачността на новините онлайн, да бъдат защитени разнообразието и устойчивостта на медийната екосистема на реалните новини.