Цифровите технологии навлизат трайно в методите за ранна диагностика на рака на гърдата
Секция: Здраве
11 Декември 2018 18:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Цифровите технологии навлизат трайно в методите за ранна диагностика на рака на гърдата

/КРОСС/ Цифровите технологии и изкуственият интелект вече са част от традиционната медицина и позволяват за първи път в България жени на възраст под 50 години, включително и ако имат корекция на бюста със силикон, да се подложат на достъпна и безвредна профилактика на млечните жлези. Това заяви дългогодишният специалист в приложението на високотехнологични решения в медицината Людмила Зафирова по повод новината, че Медицинският център ПСАГБАЛ „Света София" стартира прегледи с най-новата технология за ранна диагностика на рак на гърдата - Braster Pro. Диагностициран в ранен стадий, ракът на гърдата е напълно лечимо заболяване, при това без външни белези. Ключът към превенцията е в достъпната профилактика, подчерта Зафирова и добави, че безвредната технология без облъчване позволява да се правят прегледи няколко пъти в годината, включително и от млади жени с генетична обремененост и повишен риск от заболяване.

Технологията Braster се основава на контактна термография с течни кристали, която е напълно безвреден метод за първоначален скрининг и се характеризира с изключителна точност и бързина, без да причинява облъчване и болка. Тя се отличава с това, че е единствената, която е подходяща за изследване във всяка възраст. Казано на прост език, уредът „заснема" млечната жлеза и успява да улови и най-малките промени в температурата на тъканта, които биха били основание за по-задълбочени изследвания, коментира Зафирова. Изследването отнема няколко минути, а резултатите се анализират от изкуствен интелект, като позволяват да бъдат откривани и наблюдавани образувания в млечната жлеза още в най-ранен стадий на развитие и с размер от едва 3 мм.

Професионалната версия Braster Pro е предназначена за използване от медицински специалисти и позволява изследване на пациенти, които досега на са претърпели лечение на рак на млечните жлези. По думите на Людмила Зафирова предстои в бъдеще уредът да бъде разработен и във версия, подходяща за изследване на хора, претърпели лечение.

Braster технологията е разработена в Полша в рамките на научен проект с финансиране от ЕС. Тя притежава марка за съответствие с изискванията на европейския пазар и беше представена за първи път в България в началото на ноември, броени дни преди официалното медицинско изложение в Дюселдорф, Германия. Апаратът беше демонстриран и пред първата дама на Полша в рамките на официалното посещение на президента Анджей Дуда у нас в края на м. ноември.