Разследват смъртта на новородено в МБАЛ-Сливен
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Декември 2018 18:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разследват смъртта на новородено в МБАЛ-Сливен

/КРОСС/ Новородено е починало в сливенската болница "Д-р Иван Селимински". 27-годишната родилка от Сливен Галя Желязкова е постъпила за раждане вчера, а днес минути след като са съобщили на съпруга й Пламен Желязков, че е станал баща, лекарите го известили за смъртта на новороденото момиченце, съобщи местният сайт "Сливен Пост".

По думите му, медицинския персонал му е казал, че детето е родено мъртво и не са могли да го спасят. В момента майката Галя е в добро здравословно състояние, каза още Пламен Желязков.Почерненият баща допълни, че съпругата му до последно е ходила на прегледи и резултатите от тях са показвали, че всичко е наред и с майката, и с детето. Жената е ходила на консултации при доктор Соня Михайлова.

Самото раждане е водено от завеждащата родилното отделение д-р Таня Пашева - лекарката, която изроди 33-годишната Ренета Томова пред август, а няколко дни след раждането жената почина.

Пламен Желязков поиска д-р Пашева да бъде отстранена. "Има и други млади хора, които може да страдат като нас", каза той.

Според лекарите детето е родено мъртво, а неонатолозите се опитвали да го реанимират повече от час, за съжаление неуспешно, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Васислав Петров.Той обаче допълни, че ръководството на болницата е разпоредило проверка по случая.

В средата на август т.г. в същото АГ отделение издъхна 33-годишната родилка Ренета Томова, а новороденото й момиченце бе с травми. Роднините обвиниха екипа, че е нанесъл изключително тежки травми на жената, "скачайки" върху корема й, като по този начин счупили ребрата й и това причинило смъртта й. Самата родилка казала пред своя приятелка, че раждането било варварско.

Медицинският одит и РЗИ започнаха проверки, а със случая се зае и Окръжната прокуратура в Сливен.