Боян Чуков: Франция е в полувоенно положение
Секция: СВЯТ
12 Декември 2018 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Боян Чуков: Франция е в полувоенно положение

/КРОСС/ Изключително прецизно са били избрани моментът и мястото на вчерашния терористичен акт в Страсбург, при който загинаха най-малко трима души – атаката има своя „резонанс” в цяла Европа. Това посочи в студиото на „Тази сутрин” експертът по борба с тероризма Боян Чуков.

Той посочи, че заради сесията на европарламента в Страсбург там са всички евродепутати, които сега коментират атентата в централните медии на родните си страни.

Чуков цитира израелски антитерористичен експерт, според когото „саморадикализирали се и терористи-единаци няма – някой ги подготвя, някой им дава оръжие”.

Той припомни и че издирваният за нападението Шериф Шекат е имал автомат в себе си и ръчни гранати в дома си и като криминален престъпник е бил част от „мрежа”, достигаща чак до Германия.

Боян Чуков посочи, че атентатът ще има голям обществено-политически ефект и вътре във Франция, която от седмици е парализирана от социални протести.

„Във Франция след атентата се въвежда най-високата степен на готовност за терористичен акт, това е полувоенно положение”, отбеляза експертът. В Страсбург мероприятията на „Жълтите жилетки” са забранени, армията се включва в опазването на обществения ред.

Според Чуков ситуацията ще е тест за президента Макрон, който при адекватна реакция ще може да си възвърне ролята на обединител на нацията.