Френските власти още издирват атентатора от Страсбург
Секция: СВЯТ
12 Декември 2018 12:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Френските власти още издирват атентатора от Страсбург

/КРОСС/ Френската полиция все още издирва стрелеца, който уби двама и рани 12 души в Страсбург снощи. Основният заподозрян е 29-годишния Шериф Шекат.

Шекат е трябвало да бъде задържан по-рано същия ден по подозрение в съучастие в убийство и грабеж. 

От коледния базар е избягал с такси, като е заплашил шофьора. От таксиметровия шофьор властите знаят, че стрелецът е ранен.

„Провежда се операция за арестуване на нападателя. Той е известен на полицията с много и провинения от общ характер, за които вече е бил осъждан тук и в Германия, и за които е излежал присъдите. 350 души са мобилизирани, за да му попречат да избяга”, обяви френският вътрешен министър Кристоф Кастанер

След стрелбата на базара заподозряният на два пъти е влязъл в престрелка с полицията и е ранен, съобщава Франс прес.

Шериф Шекат е на 29 години, роден е в Страсбург и вече е бил в полезрението на полицията като възможна терористична заплаха. Прокуратурата е започнала разследване за тероризъм, но точните мотиви за стрелбата все още не са установени.

По информация на френски медии полицията е претърсила жилището на заподозряния в страсбургския квартал „Онберг” и там е открила ръчни гранати. 

Сградата на Европейския парламент, която се намира наблизо, е била временно затворена от съображения за сигурност.

Председателят на Европарламента Антонио Таяни написа в „Туитър”, че институцията няма да се уплаши от тероризма.

"Изразявам своята скръб за жертвите от нападението в Страсбург. Този парламент няма да се уплаши от терористични или криминални атаки. Нека да продължим напред."

Близо до стрелбата снощи е била българската журналистка Мариета Димитрова. В 19:15 ч. местно време тя се среща с други журналисти в центъра на града при коледния базар. Отиват в близкия ресторант. От трагичните събития ги делят точно 10 минути. Че се е случило нещо разбират, когато сервитьорите гасят всички лампи.

„Малко по-късно ни обясниха, че има стрелба, че има убиец в града, а един от ранените е потърсил помощ в нашия ресторант. После започна едно дълго чакане, часове наред бяхме държани в  ресторанта, нямахме право да слизаме на първия етаж, където беше раненият човек”, разказва Димитрова.

По-късно раненият умира. В ресторанта хората са повече от притеснени. Информация получават от различни медии.