Майките на деца с увреждания продължават борбата за реформа
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Декември 2018 13:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Майките на деца с увреждания продължават борбата за реформа

/КРОСС/ Майките на деца с увреждания продължават борбата за реформа чрез Национална гражданска инициатива "Системата ни убива всички". В предаването „Преди всички“ на БНР Аделина Банакиева от инициативата обясни:

„Този вид гражданска структура, която учредихме, е продължение на процеса за протест и реформи. Смятам, че е по-добре да се легитимираш като гражданска структура, отколкото като партия или като НПО, тъй като това е по-леката структура, към която могат да се причисляват много повече хора. Тази структура ще функционира, докато има нужда от нея. Тя не е безкрайно функционална като структура. Целим конкретни неща и докато те не се случат, тази структура ще функционира“.

Трите приети закона не стигат, категорична е Банакиева и обясни: „Тези 3 закона са един фундамент, но той дори сам по себе си не е много стабилен, тъй като той стъпва на периферни неща. Тези неща трябва да бъдат тепърва доработвани и тази кореспонденция да бъде направена между законите наистина адекватно, а не както е в момента“.

Банакиева е категорична, че парите, които отиват в „абсурдната“, по думите й, ТЕЛК-система към настоящия момент, са абсурдно големи. Според нея тези пари нито се контролират, нито има ясни правила:

„Ресурсите на държавата се изразходват безумно безотговорно и контрол върху това няма. Никой не иска да закрива ТЕЛК. Как ще се нарича, е все едно. Много са реформите и те ще трябва да се осъществяват пряко в работа с хората от ТЕЛК. Ние не искаме война с тях“.