Руският посланик: Не ни е страх от конкуренцията на американския втечнен газ
Секция: Русия
12 Декември 2018 13:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руският посланик: Не ни е страх от конкуренцията на американския втечнен газ

/КРОСС/ "Русия отбелязва изключително успешна година в българо-руските отношения. От много години насам за първи път в страната последователно посетиха български премиер и президент". Това заяви руският посланик Анатолий Макаров на пресконференция в София, предаде БГНЕС.

Посланикът отбеляза като много успешни срещите на високо ниво между първите мъже на Русия и България, проведеното през октомври в Москва съвместно заседание с участието на енергийния министър Теменужка Петкова, както и честванията по повод Руско-турската освободителна война.

Един от ключовите проекти за Москва е развитието на „Турски поток“. Запитан дали има промяна в маршрута след срещата на Путин и Ципрас, Макаров заяви, че планът остава, както са го обявили руснаците, а именно - през България. Дипломатът няма официална информация, че тръбата ще се пренасочи от Турция към Гърция за Италия. Все пак, по думите му, варианти не липсват и лично той не изключва нито един от тях.

Пак казвам, срещата между двамата няма окончателен характер и решения, просто разговори“, заяви посланикът.

Той разкри, че Москва и Брюксел работят съвместно по изработването на нова директива, в която да бъдат включени проектите „Турски поток“ и „Северен поток 2“.

На въпрос дали Русия се страхува от конкуренцията на американския втечнен газ в България и в Европа като цяло, Макаров отговори, че не може да каже такова нещо, защото американският газ се търгува по-скъпо на Стария континент в сравнение с цената, на която го доставя Русия.

Макаров отбеляза още, че страната му работи и по проекти за доставки на втечнен газ.