Проф. Николай Радулов: Властите трябва да са пределно откровени за мерките срещу тероризма
Секция: Анализи
12 Декември 2018 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Николай Радулов: Властите трябва да са пределно откровени за мерките срещу тероризма

/КРОСС/ Проф. Николай Радулов, експерт по сигурността и преподавател в Нов български университет, коментира аспектите на терористичния акт в Страсбург.

Трима души бяха убити, а 12 са ранените, при стрелбата на коледния пазар в Страсбург, която френските власти определиха като терористичен атентат. Извършителят е идентифициран като 29-годишен мъж, разследван заради радикален ислям. Той е избягал от местопрестъплението и вероятно е ранен. 

"Ясно е единствено, че лицето е криминално проявено и е част от криминална организация. Съществено е, че извършителят е бил в полезрението на полицията и е в списъка на лицата, които трябва да бъдат наблюдавани и е странно, че френската полиция е успяла да го изпусне. След "Шарли Ебдо" френската полиция успя да се окопити, увеличи щата, отдели повече пари за антитероризъм и очевидно се справяше добре. Единственото вероятно обяснение е, че е имало прекалено много сигнали и много сили и средства са отделяни за проверката им, а извършителят се е изплъзнал", смята експертът.

Това не е изненада за френската полиция. Големите мигрантски групи създават допълнително напрежение и поглъщат доста ресурси. Това са благодатни за "Ислямска държава" обекти за пропаганда, подчерта проф. Радулов. 

Той отбеляза също, че продължава да работи терористичната интернет пропаганда и се поддържат възможностите за това.

"Не само терористите, но и полицията иска бдителността на гражданите да не спада. Виждаме върху какво се концентрирахме - огромните социални протести, втора революция, подобна на 1968-а. На полицията остава по-малък ресурс за пряко противодействие на тероризма. Правителството трябва да е пределно откровено за мерките, които взима, без обаче да разкрива неща, които могат да застрашат планирани и провеждащи се акции срещу тероризма", смята Радулов.