Посланик Макаров за руския газ, посещението на Путин в България и конфликта в Украйна
Секция: Интервюта
12 Декември 2018 17:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посланик Макаров за руския газ, посещението на Путин в България и конфликта в Украйна

/КРОСС/ На 12 декември Руския културно-информационен център (РКИЦ) се състоя годишната среща на Посланика на Русия в България Анатолий Макаров с български журналисти.

"Днес е един паметен ден за нас, видяхте изложбата при влизането в залата. Руската Федерация отбелязва  25 години  от  приемането на Руската конституция",  отбеляза н. пр. Макаров.

„Защо да се страхуваме от втечнения американски газ, той е доста по-скъп от природния, а отделно трябва да се докарва с танкери и да се съхранява.”  – отговори посланикът.

"Има два варианта за „Турски поток" - или минава през Гърция, или - през България, но за руската енергетика този проект е приоритетно да минава през България, подчерта Макаров. "На срещата между Путин и Ципрас, не бе отбелязано нищо официално. Най-вероятно ще има въпроси от страна на Брюксел по „Турски поток”, но що се отнася до Турция, те не са страна членка на ЕС и там ще се постигнем консенсус по-бързо."

"През следващата година се навършват 140 години от зараждането на дипломатическите отношения между България и Русия. Във връзка с това и от българската, и от руска страна е взето решение да се открие бюст-паметник на граф Игнатиев в центъра на София”, каза Макаров.

Макаров сподели, че е в България вече две години и се чувства много комфортно, когато пътувам из страната. "Виждам, че хората са заинтересовани от развитието на отношения между двете страни", заяви посланикът и добави, че има десетки побратимени български и руски градове и отношенията помежду им в икономически и културен план са много добре развити.

"Русия няма военни конфликти с България и искренно се надявам да няма за напред. Ако ракети на НАТО бъдат изстреляни от българска територия и бъдат насочени към Русия, това вече е друг разговор и влиза в друга категория. Винаги съм подчертавал, че не трябва да има провокация от трети страни в конфликта." Това отговори посланикът на въпроса за това как ще реагира Русия, ако има американски кораби в нашето пристанище.

На въпрос относно спекулациите за участие на Русия в протеста на „жълтите жилетки” във Франция Макаров шеговито отбеляза: „Къде не сме участвали още?”. Той допълни, че вече е на мода демонизирането на Русия и че сега е модерно да се въвеждат санкции.

На следния въпрос: "С какво си обяснявате демонизирането на Русия?". Посланикът на Руската федерация в България отговори: "След разпадането на СССР, се появиха много държави, но дойде президентът, който установи ред, и не допусна разделянето на страната на още по-малки парченца. Русия има свое мнение и не може да се съобразява с това на всяка една държава. Тук, в България, аз изобщо не виждам тази демонизация. Страната ви е приятелски настроена спрямо руската държава и руския народ и хората са близки до нас", завърши посланикът.

"Работи се, обсъжда се, но няма нищо конкретно, всеки разбира, че от тази визита трябва да има резултат, не само дошъл, видял и си тръгнал", такъв беше отговорът на въпроса относно предстоящото посещение на Владимир Путин в България. Макаров подчерта, че руски президент не идвал тук от 11 години и вече наистина е време да го направи. „Повярвайте, като посланик ще бъда най-щастлив при идването на руския президент в България. Искренно се надявам това да стане факт и ще работя в тази посока.", каза посланикът.

Посланик Макаров направи и кратък коментар относно конфликта в Украйна. Той сподели, че Порошенко вече губи позиции и едва ли ще стигне и до втори тур на изборите, затова истерично предприема необмислени действия, като въвежда военно положение. Според него ситуация не е проста, тъй като украйнският президент има поддръжката от страна на САЩ и Европа. "Цялата тази ситуация изобщо не представлява конфликт между две братски държави като Украйна и Русия.", отбеляза посланикът.

В края на дискусията Макаров сподели, че много харесва Коледа, ще участвам в този празник тук и ще посрещна новата 2019 година в България, за да може следващата година да бъде още по-успешна и за двете държави.